Video placeholde

Karel Steigerwald: Estébácká romance. Na výbuchu ve Vrběticích křepčí agenti dvou národů

Nepíše se to pěkně, protože je v tom mimo výbuchů i vraždění lidí. Babiš tvrdí, že výbuch nebyl ruský státní terorismus, ačkoliv česky už umí dost, aby se dovtípil, že státní terorismus je aktivita, kterou provozuje stát proti lidem i státům, což splňuje i akce ve Vrběticích.

Babiš tvrdí, že výbuchem útočili dva lidé na jednoho Bulhara a na jeho granáty, které si koupil, což státní terorismus není.  Asi na Babiše zaklekli nějací jiní estébáci, snad až z Ruska, aby mírnil slova. Hlava vychladla, nabízí už jen zpackaný útok na zboží bulharského obchodníka. Chybí už jen dodatek „…který si obchodník způsobil sám ve spolupráci s FBI a CIC.“

Příběh výbuchu je smutný, ale i romantický, i když z něj mrazí. Vystupují v něm samí estébáci. Bývalý československý estébák v roli českého předsedy vlády koná opatření proti ruskému bývalém estébákovi, dnes v roli ruského prezidenta, protože dva dnešní ruští estébáci zabili v českém muničáku bývalého československého estébáka v roli „zbrojíře“ a praktikovali tak nestátní ruský terorismus, řízený bývalým ruským estébákem proti českému státu, řízenému také bývalým estébákem. Termín estébák je zde použit v obecném významu, aniž by rozlišoval, který estébák je zaměstnancem a který to dělá na vedlejšák.

Je to jakási estébácká romance mezinárodního formátu, kde chybí jen zhrzené milenky, podvedení důstojníci a váčky s brilianty. Jestli byl také zmíněný Bulhar estébákem není známo, ale je to pravděpodobné. Kde jsou zbraně, tam najdeš estébáka. Najdeš ho ovšem i všude jinde. Není také známo, jestli se český a ruský estébák kdysi znali, třeba z kurzů na téma výbušniny nebo z rekreace na Krymu, nebo jestli se dokonce Babiš neznal s tím bývalým estébákem, který byl ruskými estébáky v muničáku zavražděn. Vždyť ten zabitý estébák z povolání mohl být kdysi řídícím orgánem Babiše, estébáka na vedlejšák. Byla by to náhoda, ale náhody se dějí.

Oba ruští estébáci musí být mimořádná nemehla. Mohli by vystupovat v rubrice Vrtáci na YouTube mezi hrdiny, kteří jezdí na červenou a padají s bagry do řek. Muničák ve Vrběticích vybuchl jindy, než měl. Oba Rusové zabili jiné lidi, než chtěli. Vražda Skripala v Salisbury selhala a nepovedla se prý ani vražda Bulhara novičokem v Bulharsku. V tomto sledu neúspěchů zanechali dost stop, aby se brzy odhalilo, kdo jsou. Přesto byli oceněni.  Dostali vysoká vyznamenání a jeden dokonce byt 2+kk v Moskvě. Možná šlo právě o to, aby jejich činy byly brzy všeobecně známé, což se jim zdařilo. Možná jde hlavně o hlučný vzkaz estébáků lidem: jsme zde a konáme! Příště už to nepopletem. Tak prý bacha.