Mileva Einsteinovi pomohla i s matematikou pro teorii relativity

Mileva Einsteinovi pomohla i s matematikou pro teorii relativity Zdroj: Profimedia

Mileva Marić byla geniální stejně jako její manžel
Einstein Milevě dal seznam příkazů a zákazů
Mileva Einsteinovi pomohla i s matematikou pro teorii relativity
Einstein Milevě dal seznam příkazů a zákazů
Eistein měl s Milevou tři děti, holčička ale zemřel v roce života.
15
Fotogalerie

Manželství s géniem: Neuvěřitelné příkazy, kterými Albert Einstein trápil svoji první manželku Milenu

Alberta Einsteina asi netřeba představovat. Jeden z největších myslitelů moderní doby, autor slavné "e rovná se mc na druhou" a ne zrovna příkladný manžel, alespoň v případě jeho první ženy Milevy Marić. Ta byla přinejmenším stejný génius jako sám Einstein, jako žena to ale neměla jednoduché, a valnou většinu života třela bídu s nouzí. A život s Albertem jí také moc nepřidal, důkazem jsou i jeho dopisy Milevě včetně bizarního seznamu příkazů.

Mileva byla nadanou žačkou už od malička, a tak - i když jako dívka na moc neměla nárok - nebylo podivu, že ve studiu pokračovala i na vysoké škole. Učarovala jí matematika a fyzika. Na škole v Curychu se seznámila s Einsteinem, který byl uchvácen její krásou ale zejména intelektem. Jeho matka ale vztah s "knihomolkou" nepodporovala.

Přesto spolu počali dítě. Mileva dokončila studium a odjela do domovského Srbska, Einsteinovi totiž rodina sňatek nepovolila. Mileva porodila holčičku, ta ale v roce zemřela zřejmě na záškrt. O rok později se dvojice matematických géniů vzala. Předtím své milé Einstein napsal více jak 1400 dopisů.

A součástí jednoho z nich byl i podivný seznam zákazů a příkazů pro jeho manželku. 

A. Zajistíš, aby:

  1. bylo mé oblečení a prádlo vždy v pořádku;
  2. že budu mít každý den tři jídla, která sním ve svém pokoji
  3. že má ložnice a pracovna budou uklizené, a zejména můj stůl bude pouze pro mé užití

B. Vzdáš se veškerých osobních kontaktů se mnou pokud nebudou nezbytně nutné pro společenské účely. Obzvlášť po mně nebudeš požadovat, abych:

  1. s tebou vysedával doma
  2.  s tebou chodil ven nebo někam cestoval

C. Budeš se řídit následujícími body v rámci svého vztahu ke mně:

  1. neočekávej ode mě žádné intimnosti a nic mi nevyčítej
  2. přestaneš mluvit, když ti to řeknu
  3. opustíš mou ložnici nebo pracovnu okamžitě bez protestů, když ti to řeknu

D. Slibuješ, že mě nebude před dětmi ponižovat ani slovem ani chováním.

Soužití se sebestředným géniem nebyl žádný med. Protože ženy nemohly v té době publikovat v odborných časopisech, jako autora uvedli Einsteina. Ačkoliv Mileva Einsteinovi ve velké části jeho práce včetně teorie relativity pomohla (matematiku zvládala líp jak Einstein), on ji zjevně příliš vděčný nebyl. 

Jejich vztah skončil v troskách, Mileva i s dvěma syny putovala za vědeckou prací spolu s Einsteinem, ale časem ji to přestalo bavit a odstěhovala se. Einstein si začal se svou sestřenicí Elsou a tím manželství s Milevou víceméně nadobro ukončil. Synům po dohodě s Milevou nakonec poslal peníze, které dostal na Nobelovu cenu, uznání se ale jeho ženě nikdy nedostalo.