Video placeholde

Pavel: Hamáčkovi nevěřím, do Moskvy chtěl. Jsem připraven kandidovat na prezidenta, vstup do KSČ byla chyba

Kdyby byly prezidentské volby příští týden, kandidoval bych, říká generál Petr Pavel, bývalý předseda vojenského výboru NATO. Jinak se chce definitivně rozhodnout v ten pravý čas. Ve světě teď vidí řadu nebezpečí, největší riziko konfliktu je podle něj teď na Ukrajině, kde možná chce Rusko mimo jiné ovládnout pobřeží Černého moře. Důvěru v představitele českého státu v kauze Vrbětice nemá, ale zdůrazňuje, že Rusku je třeba rázně odpovědět.

Podle Pavla by mělo Česko vypovědět další ruské diplomaty a na velvyslanectví v Praze ponechat jen několik lidí. Obě ambasády, tedy ta ruská v Praze a česká v Moskvě, by na tom byly stejně. Říká, že bychom měli redefinovat význam slova reciprocita a využít situace k novému začátku a přenastavení vztahů tak, jak by měly být. To, co vidíme, je ale podle generála jen špička ledovce. Je na místě dál postupovat v rámci rozkrývání ruských aktivit v Česku.

Nevěřím mu, říká Pavel o verzi vicepremiéra Hamáčka, který tvrdí, že jeho let do Moskvy byla jen zástěrka. Podle Pavla tam skutečně letět chtěl, v příběhu mu nesedí řada věcí. Podobnou nedůvěru cítí i k premiéru Babišovi, zásadní věci ovlivňující suverenitu státu se měly řešit okamžitě. Nic to ale prý nemění na podstatě věci, tedy na nepřátelském aktu, který na našem území Rusko provedlo.

Rád bych od svého prezidenta slyšel, jak se na tuto věc dívá, říká Petr Pavel. Je podle něj podivné, že naše hlava státu mlčí. Pro každého je to příležitost udělat si obrázek o tom, jak by se měl prezident chovat, a zohlednit to v dalších volbách. Pavel říká, že kdyby volby byly příští týden, kandidoval by. Je připraven kandidovat i v těch v roce 2023, půjde do toho ve vhodný okamžik, tedy až to bude pro lidi i pro něj aktuální, prostě časově bližší.

Nikomu dalšímu jsem neuškodil, nikoho jsem nezneužil, můžu se stydět za svoji dřívější blbost, ale omlouvat se nemám potřebu, říká o svém členství v KSČ Pavel. Byla to podle něj chyba, spojená s nedostatkem širšího vzdělání a úsudku. Souviselo to i s výchovou, Pavel říká, že o minulosti svého otce, který patřil pod vojenskou kontrarozvědku, se dozvěděl nedávno, názor na něj ale nezměnil.

O co jde Rusku na Ukrajině? Hrozí tu reálně vojenský konflikt? Jak by mělo Česko teď Moskvě odpovědět? Proč Petr Pavel nevěří Janu Hamáčkovi a dalším představitelům státu? A jak se mění jeho pohled na vlastní minulost?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>