Video placeholde

5 z 5 výčepních neumí správně umýt půllitr: Tohle jsou nejčastější chyby při čepování piva!

Nepříjemné překvapení čekalo ve vyhlášeném pražském výčepu Pult na mistra světa v čepování piva Lukáše Svobodu. Ukázalo se, že pětice soutěžících, která se z dvoutisícovky přihlášených milovníků piva, probojovala až do finále reality show BeerMaster Česko, zvládá lépe teorii než praxi. Ale právě na tom, jaký půllitr host dostane na stůl, záleží. A tak bylo hodnocení porotců přísné, což někteří finalisté těžce nesli, a pro ostřejší slova nešli daleko.

Pátou zastávkou road tripu BeerMaster Česko byla Praha a finalisté měli tu čest se potkat tváří v tvář se světovým šampionem v čepování piva. O setkání plném úsměvů ale nemohla být řeč. Lukáš Svoboda soutěžící pěkně vyškolil. Čepování piva totiž začíná mnohem dřív než přiložením půllitru k výčepnímu kohoutu. Absolutní nezbytností je čisté a dobře umyté pivní sklo! A přesně v tom spočívala i první disciplína. A jak se ukázalo, nebyla to žádná brnkačka.

Všichni soutěžící sice předstoupili před porotu suverénně, jejich mycí technika ale za sebevědomím velmi pokulhávala. „Je to jenom sklo, prostě jen mytí nádobí,“ ohradil se proti kritice finalista Adam Huml. A výtky světového šampiona nebyly pochuti ani jeho soupeřům, kterým bylo vytýkáno špatné použití mycí houbičky a čisticího kartáče, nebo nesprávné držení sklenic a jejich zakládání do chladicí vany.  „Pro mě je zásadní, že na konci je čisté sklo, jak se k tomu člověk dostane, je podle mě jedno,“ oponoval další finalista Lukáš Provazník. Nejlépe si s mytím nakonec poradila jediná žena, která se do finále BeerMaster Česko probojovala, Ema Reisenauerová.

Za výčepem je to tragédie

Ačkoli pivní mistr, který se v soutěži hledá, by měl být právě za výčepním pultem jako doma, opak byl překvapivě pravdou. Jakoby na finalisty dolehla únava z náročných soutěžních úkolů, které musí překonávat, a ruce jim svazovalo vědomí, že se nachází v jednom z nejvyhlášenějších výčepů. „Velkou roli u mě sehrála nervozita, protože když něco chcete udělat fakt dobře a koukají na vás při tom lidi, je to nepříjemný. Klepaly se mi ruce a i pípa byla cizí, nebyla to ta moje, kterou mám osahanou,“ přiznala Ema. „Nechal jsem se vykolejit kvalitou piva a zapomněl jsem na všechno ostatní, co mám dělat. Takže se to zbortilo jako domeček z karet,“ připustil i jindy flegmatický Adam.

Kdo se nakonec svým výkonem nejvíc přiblížil mistru světa v čepování piva a zvládl porotcům naservírovat ty nejlepší „kousky“ a kdo byl naopak v pátém kole nejslabší a dostal padáka, sledujte v další epizodě BeerMaster Česko v úvodu článku. A pokud vám některý z předchozích dílů unikl, najdete ho na www.beermaster.cz.