Video placeholde

Pivní kvíz: Dostali byste se do finále BeerMaster Česko? Poměřte své znalosti s osmičkou finalistů!

Jsou všechna piva vyrobená z obilí? Jaké označení má jednotka hořkosti? Jak se myje pivní sklo, co je spilka nebo mazák a kdo je to čouda? I takové znalosti museli ve vědomostním testu prokázat soutěžící, aby postoupili do finále BeerMaster Česko. První pivní reality show totiž nehledá notorické pijáky, ale skutečné milovníky chmelového nápoje. Z dvoutisícovky přihlášených se tak svému vysněnému cíli přiblížilo osm finalistů. Myslíte si, že byste v jejich konkurenci obstáli? Není nic snazšího, než se o tom přesvědčit!

Nervy drásající souboj, i tak by se dal popsat poslední rozstřel, který do finálové osmičky poslal čtvrtou soutěžní dvojici – kyberinvestora Miroslava Drába a hudebního manažera Lukáše Rychtaříka, na kterého nezbyl nikdo do dvojice, a tak musel před porotu předstoupit sám. Dalo by se říci, to nejlepší nakonec, ale i Lukáš musel prokázat, že není žádný pivní analfabet. A porota ho přitom vůbec nešetřila.

Ostatně posuďte sami a vyzkoušejte si, jak byste obstáli ve hře Náhlá smrt. Stačí odpovědět na následující otázky:

Myslíte si, že odrůda klasického českého hořkého chmele s výrazným chmelovým a kořenitým aroma se nazývá Agnus?

Víte, jak se označuje hořkost piva?

Obsahuje mladina alkohol?

Je ležák svrchně kvašené pivo, které leží měsíc a více?

Provádí se ve spilce vystírání sladu?

Je čouda slangový název pro topiče?

Víte? Nevíte? Váháte? Správnost svých odpovědí si můžete ověřit ve čtvrté epizodě BeerMaster Česko v úvodu článku.

Nekompromisní porotě ve složení Aleš Dvořák a Luboš Kastner neunikne žádné zaváhání a na výmluvy není ani jeden z profesionálů zvědavý. Kromě vědomostních a senzorických schopností budou v dalších dílech prověřovat i psychickou odolnost a fyzickou zdatnost soutěžících. Pivní mistr totiž musí být silná osobnost a titul si zasloužit. Vítěz bere vše! A není toho zrovna málo: pod značkou národního pivovaru Budvar uvede na trh vlastní pivo, dlouhé zimní večery si bude moct krátit s domovařičskou sadou a inspiraci načerpat na gastrovýletě do Londýna.

Osmička finalistů je tímto kompletní a čeká ji roadtrip po vybraných českých minipivovarech. První zastávkou bude jeden z těch nejstarších v České republice – pivovarský dvůr Zvíkov, který svými nefiltry navazuje na někdejší slávu hradního pivovaru. Jak probíhá zdejší proces výroby, jak vypadá měděná varna, ležácký sklep nebo prostory a jaké výzvy si na soutěžící přichystal místní sládek sledujte 9. listopadu kdykoli na Reflex.cz, nebo ve 21:50 na Nova Action. Pokud vám některý z předchozích dílů unikl, najdete ho už teď na www.beermaster.cz.