Video placeholde

Pivní velmoc hledá svého mistra: Podívejte se, kdo má kuráž utkat se o titul prvního českého Beermastera

Pijáků piva je u nás bezpočet, ale skutečných znalců a znalkyň jen pár. Přes 2000 milovníků piva se přihlásilo do nové třináctidílné reality show BeerMaster Česko. Na vítěze čeká nejen titul historicky prvního pivního mistra, ale i možnost uvařit si vlastní pivo, které půjde do prodeje, cesta do Londýna a domovařičská sada. Z prvních postupových kol po napínavém rozstřelu vyšla vítězná dvojice: Martin Kludka a Milan Bez. Oba postupující předvedli obdivuhodné výkony a překvapili porotce znalostí pivních stylů i historie chmelového moku.

O tom, který z amatérských milovníků piva se dočká titulu prvního pivního mistra, rozhodne odborná porota ve složení Aleš Dvořák, sládek, který vaří pivo v národním pivovaru Budvaru už víc než 30 let, a restauratér Luboš Kastner, který je majitelem hned několika vyhlášených podniků a také členem Českého gastronomického institutu. „Nezvítězí ten, kdo si načte víc nebo kdo vypije víc piva. Nový BeerMaster musí být někdo, kdo žije gastronomií, kdo má přehled o tom, co mají lidi rádi. Někdo, kdo je s těmi lidmi v hospodě v úzkém kontaktu. Musí vědět, jak to v hospodě chodí a co je pro hospodského důležité,“ popisuje svou představu o vítězi Kastner a Dvořák ho doplňuje: „Chtěli bychom najít osobnost, která je komplexní. Někoho, kdo když přijde do restaurace, kde se čepuje pivo, tak budí respekt. Aby lidé věděli, že BeerMaster může majiteli dobře poradit a třeba i pomoci. Prostě někoho, kdo pivu opravdu rozumí a umí ho ocenit.“

Jeden musí z kola ven

Základní rozřazovací kolo soutěže BeerMaster Česko spočívalo v testu senzorických schopností. Soutěžící měli za úkol poznat pět pivních vzorků a identifikovat v nich správné pivní styly: od ležáku, přes IPU, NEIPU, pšenici, stout a kyseláč. Jako jeden z prvních se před porotu postavil Milan Bez, který pochází kousek od Mnichova Hradiště. Ve svém volném čase jezdí jako komisař po pivních soutěžích a rozdává známky. Nyní stál před porotou on sám. „Tři pivní vzorky jsem poznal hned od pohledu, podle barvy. A ke zbylým dvěma jsem si přičichnul, abych poznal, zda je to NEIPA, nebo pšenice. A měl jsem hned jasno.“ I jeho protihráč určil pivní vzorky správně, a tak o postupujícím soutěžícím rozhodl až rozstřel, z kterého vyšel vítězně právě Milan. Druhým finalistou se stal Martin Kludka z Ostravy, který je hospodským a společně se svým otcem se stará o menší ostravskou síť restaurací. Každý den čepuje pivo a učí to i nové zaměstnance. S pivem zkrátka pracuje každý den. I on prošel senzorickým testem bez zaváhání. „Pivní test jsem zvládnul, za což jsem moc rád,“ komentoval svůj postup Kludka.

Těžký úděl porotců

Ačkoliv by se mohl degustační souboj na první pohled zdát jako velmi jednoduchý, našli se i tací, kteří se při ochutnávání více než zapotili. Nejen porota, ale jistě i mnozí diváci si při sledování prvního dílu nové reality show ťukali na čelo, když jedna ze soutěžících nepoznala ani na druhý pohled pivo stout, které bylo, jak uvedl Dvořák, do testu zařazeno jako takový vzorek útěchy: „Stout přeci musí poznat každý, kdo se do této soutěže hlásí. I ten nejnatvrdlejší soutěžící,“ dodal v lehkém šoku porotce. Velkým překvapením pak pro porotce byla i uchazečka o titul BeerMaster Česko, která zcela vážně před porotou uvedla, že nejznámější stout je „česká plzeň“. Až její protihráč jí napověděl, že jde samozřejmě o celosvětově známé pivo Guiness. Kastner si neodpustil jízlivou poznámku: „V Plzni jim musí zvonit v uších, že vlastně vaří stout.“ Po vyřazení soutěžící neskrývala emoce a svou prohru omlouvala tím, že byla nervózní z kamer. Inu, porotci to chvílemi opravdu neměli jednoduché.

Sledujte i další díly Vítěz pivní reality show získá nejen možnost uvařit si vlastní pivo, které půjde do distribuce, ale absolvuje také nezapomenutelný výlet do Londýna a obdrží domovařičskou sadu. Cestu finalistů za vysněným titulem můžete sledovat spolu s námi. Už ve středu 19. října se dozvíte, jestli se do finálové osmičky podaří probojovat i některé z žen.