Aleš Dvořák

Aleš Dvořák Zdroj: Archív firmy

České pivo má obrovský potenciál, říká létající sládek pivovaru Budějovický Budvar Aleš Dvořák

I když je pivo dlouho považováno za národní nápoj, myslím si, že v Česku představuje ještě mnohem víc, než si většina lidí myslí. Mnoho lidí toho ale ve skutečnosti o pivu moc neví, netuší, že existují jiná piva než klasický ležák.

Celý život pracujete v pivovarnictví, v Budějovickém Budvaru jste už od roku 1990. Co vás k pivu přivedlo?

Bavila mě chemie, kterou jsem studoval, ale nechtěl jsem se věnovat odborným výzkumům, tak jsem si zvolil pivovarnictví. Nikdy jsem nelitoval, protože náš cech je hrdý, baví nás to a držíme pospolu. V Budvaru jsem vystřídal postupně všechny možné pozice ve výrobě a teď se věnuji obchodním a marketingovým věcem, ale především jsem létajícím sládkem.

Co si máme představit pod pojmem létající sládek?

Jako národní pivovar jsme si dali za cíl šířit slávu a radost z poctivého českého piva a podporovat ty, kdo se na tomto krásném poslání podílejí s námi. Navázali jsme proto spolupráci s mnohými českými minipivovary, s nimiž si předáváme zkušenosti a se kterými sdílíme radost z pivního světa. Poslední dobou tedy doslova létám mezi minipivovary. Po cestě ochutnám spoustu nových piv a potkám hodně zajímavých lidí.

Přijde mi to netradiční, myslel jsem si, že si spíše s těmi malými konkurujete, než že s nimi spolupracujete.

Ano, je to netradiční, ale má to perfektní smysl. Jsme národní pivovar, patříme všem Čechům a chceme podporovat poctivé české pivo a ty, kteří mají stejný přístup jako my. Tedy, že vaří pivo poctivě, zodpovědně a s radostí. Ve spolupráci s minipivovary několikrát do roka vaříme i speciální várky piv, poskytujeme jim zázemí a vybavení našeho pivovaru, čepujeme jejich piva v našich hospodách a pořádáme školení pro sládky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!