Video placeholde

Teprve 26letá výčepní poráží pivní pardály bez mrknutí oka. Tohle je její parádní disciplína!

Zajet si do vybraných českých minipivovarů, ochutnat vyhlášené speciály a pobavit se s vyznavači craftového piva o jejich recepturách, je snem každého milovníka (pozor, nezaměňovat s pijákem!) piva. Beermaster Česko ho ale splní jen osmi. Nekompromisní porotci Aleš Dvořák a Luboš Kastner proto neslevují ze svých nároků na vítěze třináctidílné reality show a zodpovědně se snaží vybrat z 2000 přihlášených ty, kteří se utkají o titul historicky prvního tuzemského pivního mistra. Z druhého castingového kola nakonec postoupili Adam Huml a Ema Reisenaurerová. Co jsou zač a jak porazili své soupeře, sledujte v úvodním videu.

Co Čech, to pivař. A vybrat toho, kdo pivu rozumí nejlépe, je zatraceně těžké. Kromě porotců, zkušeného sládka Aleše Dvořáka a uznávaného restauratéra Luboše Kastnera, se tentokrát tříbily smysly a znalosti. A ty taky třídily. Soutěžící byli postaveni před zkoušku senzorických schopností a vědomostní test.

Protekce není nutná

Jako první do finálového kola postoupila šestadvacetiletá Ema Reisenaurerová, pro kterou podle jejích slov pivo znamená život. Do soutěže se přihlásila hlavně proto, aby načerpala zkušenosti, zažila nové věci a seznámila se se zajímavými lidmi. Ráda by také poznala nové sládky. Nicméně na první pohled bylo jasné, že pár kontaktů už v branži má. S Alešem Dvořákem si totiž nejsou cizí a znají se z výčepu, kde Ema pracuje. „Ale pozor, já jsem nestranný a nadržovat nikomu nebudu,“ zdůraznil hned na úvod razantně Dvořák, když vyšlo najevo, že si dokonce tykají. Kastner ale nenechal celou situaci být a do Dvořáka si pořádně rýpnul: „Vidíš, tak to se už nedivím, že do těch hospod chodíš!“

Vzhledem k tomu, že Ema pracuje v craftové hospodě a je jí velmi blízký svět řemeslných piv, žádné úlevy od porotců nepotřebovala. Senzorický test zvládla s naprostým přehledem. „Neměla jsem žádný problém. Můj protihráč sestavil vzorky piv taky správně, ale já jsem byla lepší. Měla jsem to hotové rychleji a bez chyby. Opravdu to bylo jednoduché,“ komentovala sebevědomě svůj výkon třetí finalistka soutěže o titul pivního mistra.

Znalec s pověstí šílence

Druhým postupujícím z rozstřelových kol se nakonec stal osmadvacetiletý Adam Huml. I s ním se porotce Dvořák zná a nijak se tím netajil: „S Adamem se opravdu nevidím poprvé. Dělal barmana, someliéra a v pivovaru řídí degustace. Piva má hodně napitá, to se musí nechat.“ Mladý obchodní zástupce by skrze show BeerMaster Česko rád přiblížil široké veřejnosti řemeslná piva a celý pivní obor. Je třeba dodat, že zaujmout své okolí umí. Dokonce si v tom libuje: „Mám rád, když jsou lidé v mé přítomnosti nesví,“ komentoval své přinejmenším nevšední vzezření. Dlouhým knírkem, rozcuchanými vlasy, rozevlátým kabátem a výraznými kalhotami vzbudil pozornost. Neskrývaný zájem projevil i porotce Kastner, který se svého kolegy v porotě vyptával, co svým extravagantním oblečením soutěžící sleduje. „To nevím, ale on má pověst šílence. A bývají s ním minimálně nevšední zážitky…“ nastínil Dvořák, že diváci show se mají ještě na co těšit.

Kdo další se probojuje do finálové osmičky? To se dozvíte ve středu 26. října v dalším díle Beermaster Česko na webu Reflex.cz.