Video placeholde

Nekompromisní požadavky na pivního mistra: Musí umět sladit pivo i s vlasy nebo červeným vínem

Roadtrip po českých řemeslných pivovarech pokračuje čtvrtým dnem. Sítem náročných soutěžních disciplín, ve kterých musí skutečný BeerMaster obstát, už propadli Martin Kludka a Miroslav Dráb. Kdo bude dalším odpadlíkem a nesplní se mu sen stát se prvním českým pivním mistrem? Odpověď přinese epizoda z východočeského Potštejna. Létajícím porotcem, který doplní obligátní dvojici sudích – sládka Aleše Dvořáka a restauratéra Luboše Kastnera, se tentokrát stal Jakub Sychra, sládek pivovaru Clock. A úkol zněl jasně, což neznamená snadně, jak se záhy ukázalo. Spárovat českou klasiku s pivními speciály totiž vyžaduje i představivost.

Ještě před samotnou hlavní soutěží na sebe strhla velkou pozornost soutěžící Ema Reisenaurerová, která si byla víc než jistá, že tentokrát nevypadne. „Já tady nemůžu prohrát, protože sem jezdím odmala, znám to tady jako své boty. Zdejší pivovar miluju, a dokonce mám na ruce vytentovaný hrad Potštejn,“ vysvětlila pobaveně své sebevědomé prohlášení 26letá výčepní, která je jedinou ženou ve finále.

Bez ohledu na pohlaví, musí být BeerMaster komplexní osobnost. Důležité je umět zaujmout, být energický i vynikat, nebo aspoň improvizovat, pokud některá z disciplín nepatří k jeho nejsilnějším. Prubířským kamenem se stala gastronomie. Šestice finalistů měla dvě minuty na ochutnání připravených specialit z lokálních surovin, kterými byly nakládaný hermelín, tlačenkový salát, hotdog z farmářské klobásy, vegetariánské asijské soté se dvěma druhy mrkve, fazolkami a chilli vlasy nebo jelení kýta na bylinkách s divokým kořením a červeným vínem, zdobená brusinkovým terčem a slaninou. Z nich bylo třeba zvolit jeden předkrm a jedno hlavní jídlo, a poté k pokrmům doporučit bez možnosti ochutnání, jen na základě znalostí čtyři pivní vzorky z místního řemeslného pivovaru Clock. A výběr následně prezentovat porotě, která tak ochutnala dvanáct více či méně tradičních kombinací.

Někdo při sestavovaní riskoval moc, někdo málo, někdo hodně mluvil a Adam Huml se tradičně netajil svým svérázným názorem na věc. „Je třeba říct, že párovaní je pěkná pí… Jsou to jen pozlacené vidle, které jsou o prezentaci, ne o kombinaci. Když to člověk dobře udělá, a to není vůbec těžké, je to vlastně velmi intuitivní. Rozhodně to není žádná velká dovednost,“ informoval všechny přítomné osmadvacetiletý obchodní zástupce. Které párování „vystřelilo porotce z trenek“, komu chyběl ohňostroj, kdo zůstal konzervativní a kdo ochutnal o něco víc piv, než měl? Sledujte v úvodním videu, ve kterém se dozvíte i to, kdo byl nejslabší a dostal padáka.

Reality show BeerMaster Česko můžete sledovat na webu Reflex.cz, nebo ve vysílání Nova Action každou středu kolem 22. hodiny. A pokud vám některé epizody unikly, najdete je na www.beermaster.cz.