Video placeholder
Seznamte se s finálovou osmičkou BeerMaster Česko, která vyjíždí vstříc novým výzvám po českých minipivovarech. | Zdroj: Videohub

Pivní ruleta se nečekaně zvrhla, hráči svými sázkami šokovali i zkušeného krupiéra

Beermaster
Diskuze (0)

Osmička finalistů nemá ani tušení, kudy povede jejich další cesta za titulem historicky prvního pivního mistra Česka. Vědí jen to, že je čeká roadtrip po českých minipivovarech a místech spojených s pivní kulturou. Úvodní zastávkou jejich putování bude jihočeský Zvíkov, který vařením vlastního piva navazuje na dávnou slávu hradního pivovaru a vyhlášený je i svou kuchyní. Soutěžící tu prověří své znalosti v pivní ruletě, ve které ochutnají zástupce nejrůznějších pivních stylů ze všech koutů světa. Než ale dojde na identifikaci jednotlivých vzorků, představí se oni sami. Tak sledujte, je mezi nimi i budoucí držitel titulu BeerMaster Česko 2022.

Z nadšeného včelaře Milana Beze se stal neméně zanícený homebrewer, když své na sporáku uvařené pivo zkusmo přihlásil do soutěže a vyhrál. To ho nakoplo a od té doby věnuje chmelovému moku většinu svého volného času a vaří a vaří. Využívá k tomu kapacitu jiných pivovarů, kde připravuje svoje speciály, a ty pak prodává v okolních hospůdkách a pivotékách. Díky své původní profesi zedníka, by si rád postavil vlastní pivovar a věnoval se už jen pivu. Při zemi se svými plány nezůstává ani jediná žena mezi soutěžícími – výčepní Ema Reisenauerová. Ta si přeje zrekonstruovat starý kostel a udělat řemeslný pivovar přímo v něm.

Být mistrem ve svém oboru dokáže málokdo a často to znamená výrazně se lišit, což potvrzují i finalisté BeerMaster Česko. Adam Huml je certifikovaný someliér piva, který nerad splývá s davem. I proto nosí dlouhé sukně, nebo výstřední soudcovský talár, který pochází z jednoho z nejstarších anglických krejčovství. Kyberinvestor Miroslav Dráb si pro změnu předsevzal, že do tuzemských regálů vrátí pivní osmičku a ideálně svou vlastní. To hudební manažer, hipster, vegan a restauratér Lukáš Rychtařík už svůj splněný sen žije. Společně se dvěma kamarády si otevřel výčep, ve kterém točí své oblíbené pivo, servíruje bezmasé utopence a pořádá koncerty spřátelených interpretů. A Tomáš Hasík alias Ozzy propadl fermentaci, kvasí medicinální houby a zkouší jejich chutě i účinky. Věří, že skvěle by mohly chutnat i v pivu.

Profesionální přístup vyžaduje nejen cvik, ale i znalosti. Své o tom ví Martin Kludka, který se zasazuje o ostravskou pivní kulturu a nevylučuje ani možnost, že by si v oboru pivovarnictví doplnil po čtyřicítce vysokoškolské vzdělání. Univerzitní prostředí podnítilo zájem o pivo i u Lukáše Provazníka. „Na svědomí“ ho má docent etiky, který na přednáškách často vyprávěl, jakými pivními specialitami rozšiřoval svoje obzory. Netrvalo dlouho a žák předčil svého učitele množstvím nasátých informací i vzorků.

Pro koho se první zastávka po českých minipivovarech stane zároveň poslední? O tom tentokrát rozhodnou nejen znalosti, ale i zručnost soutěžích a samozřejmě porota ve složení Aleš Dvořák a Luboš Kastner, kterou tentokrát doplní zástupce pivovaru Zvíkov Vladimír Ličman. Sledujte napínavé pokračování reality show BeerMaster Česko v úvodu článku. A pokud vám některá z předchozích epizod unikla, najdete ji na www.beermaster.cz. Na další díly se pak můžete těšit na webu Reflex.cz, nebo každou středu večer ve vysílání Nova Action.  

Začít diskuzi