Video placeholde

Pivní ruleta se nečekaně zvrhla, hráči svými sázkami šokovali i zkušeného krupiéra

Osmička finalistů nemá ani tušení, kudy povede jejich další cesta za titulem historicky prvního pivního mistra Česka. Vědí jen to, že je čeká roadtrip po českých minipivovarech a místech spojených s pivní kulturou. Úvodní zastávkou jejich putování bude jihočeský Zvíkov, který vařením vlastního piva navazuje na dávnou slávu hradního pivovaru a vyhlášený je i svou kuchyní. Soutěžící tu prověří své znalosti v pivní ruletě, ve které ochutnají zástupce nejrůznějších pivních stylů ze všech koutů světa. Než ale dojde na identifikaci jednotlivých vzorků, představí se oni sami. Tak sledujte, je mezi nimi i budoucí držitel titulu BeerMaster Česko 2022.

Z nadšeného včelaře Milana Beze se stal neméně zanícený homebrewer, když své na sporáku uvařené pivo zkusmo přihlásil do soutěže a vyhrál. To ho nakoplo a od té doby věnuje chmelovému moku většinu svého volného času a vaří a vaří. Využívá k tomu kapacitu jiných pivovarů, kde připravuje svoje speciály, a ty pak prodává v okolních hospůdkách a pivotékách. Díky své původní profesi zedníka, by si rád postavil vlastní pivovar a věnoval se už jen pivu. Při zemi se svými plány nezůstává ani jediná žena mezi soutěžícími – výčepní Ema Reisenauerová. Ta si přeje zrekonstruovat starý kostel a udělat řemeslný pivovar přímo v něm.

Být mistrem ve svém oboru dokáže málokdo a často to znamená výrazně se lišit, což potvrzují i finalisté BeerMaster Česko. Adam Huml je certifikovaný someliér piva, který nerad splývá s davem. I proto nosí dlouhé sukně, nebo výstřední soudcovský talár, který pochází z jednoho z nejstarších anglických krejčovství. Kyberinvestor Miroslav Dráb si pro změnu předsevzal, že do tuzemských regálů vrátí pivní osmičku a ideálně svou vlastní. To hudební manažer, hipster, vegan a restauratér Lukáš Rychtařík už svůj splněný sen žije. Společně se dvěma kamarády si otevřel výčep, ve kterém točí své oblíbené pivo, servíruje bezmasé utopence a pořádá koncerty spřátelených interpretů. A Tomáš Hasík alias Ozzy propadl fermentaci, kvasí medicinální houby a zkouší jejich chutě i účinky. Věří, že skvěle by mohly chutnat i v pivu.

Profesionální přístup vyžaduje nejen cvik, ale i znalosti. Své o tom ví Martin Kludka, který se zasazuje o ostravskou pivní kulturu a nevylučuje ani možnost, že by si v oboru pivovarnictví doplnil po čtyřicítce vysokoškolské vzdělání. Univerzitní prostředí podnítilo zájem o pivo i u Lukáše Provazníka. „Na svědomí“ ho má docent etiky, který na přednáškách často vyprávěl, jakými pivními specialitami rozšiřoval svoje obzory. Netrvalo dlouho a žák předčil svého učitele množstvím nasátých informací i vzorků.

Pro koho se první zastávka po českých minipivovarech stane zároveň poslední? O tom tentokrát rozhodnou nejen znalosti, ale i zručnost soutěžích a samozřejmě porota ve složení Aleš Dvořák a Luboš Kastner, kterou tentokrát doplní zástupce pivovaru Zvíkov Vladimír Ličman. Sledujte napínavé pokračování reality show BeerMaster Česko v úvodu článku. A pokud vám některá z předchozích epizod unikla, najdete ji na www.beermaster.cz. Na další díly se pak můžete těšit na webu Reflex.cz, nebo každou středu večer ve vysílání Nova Action.