I mistr pivař se někdy utne: Nejčastější vady piva a jak je poznat i zakamuflovat

Po náročném druhém dni finálového roadtripu, ve kterém jako první, eufemisticky řečeno, dostal zpáteční jízdenku domů Martin Kludka a definitivně tak přišel o šanci stát se držitelem titulu BeerMaster Česko, vyrazila zbylá sedmička soutěžících za dalším pivním dobrodružstvím. Tentokrát do národního pivovaru Budějovický Budvar, kde si pro ni podsládek Petr Košin připravil pět vzorků a zdánlivě jednoduchý úkol: rozpoznat ty závadné od bezvadných. Krátký čas a velmi vychlazené půllitry ale zamotaly hlavu i těm největším znalcům. Suverén Adam později přiznal, že mu přišla špatná všechna piva, zatímco Mirek naopak neidentifikoval přítomnost nežádoucí chutě v žádném z nich. Jak odhalit stařinu a diacetyl sledujte v úvodním videu.

V pivovaru vše začíná u vody. V Budvaru mají hned dvě artéské studny, ze kterých čerpají vodu čistší, než je voda kojenecká. Místní pivovar je také známý tím, že při vaření piva používá lisovaný hlávkový chmel. Na jednu dávku 600 hektolitrů zlatavého moku je ho potřeba 100 kilogramů. A právě v nasekání a navážení základní suroviny spočívala další soutěžní disciplína. Sekyra, koště a lopata nejsou zrovna pracovní nářadí, se kterými by se finalisté běžně oháněli, a tak jejich zápolení připomínalo místy spíš zoufalý boj než zkušené počínání.

Ti, co unikli rozstřelu, měli v tomto případě o důvod k radosti víc. Ušetřili se totiž další dřiny ve studeném sklepení. Tam měli soutěžící za úkol s patřičnou dávkou chemie a v neprodyšných oblecích umýt útroby ležáckého tanku. Na to, jak perné chvíle přitom zažívali, se podívejte v úvodním videu. Podsládek Petr Košin se navíc na hodnocení jejich výkonů vybavil i měřicím přístrojem, který se pro takové účely používá. Verdikt byl proto nekompromisní.  

Do role favorita se v posledních dílech pasoval Ozzy, vydrží mu, nebo další kola přiblíží titulu prvního pivního mistra někoho jiného? Jak dlouho bude extrovert Adam bavit svými vtípky soupeře i porotu? A jak své výkony hodnotí sami soutěžící? Sledujte pokračování reality show BeerMaster Česko každou středu na webu Reflex.cz, nebo ve vysílání Nova Action kolem 22. hodiny.. A pokud vám některé epizody unikly, najdete je na www.beermaster.cz.