Video placeholde
Jiří Lábus dabuje Marge Simpsonovou už od 8. ledna 1993; ačkoliv má originální americká Marge chraplavý tón hlasu, považuje tvůrce Simpsonových Matt Groening český dabing za jeden z nejlepších na světě
Miloš Forman vždycky volával a říkal: „Jiříčku, už mi došly Rodinky, máš další? Pošli!“
Gérard Philipe, slavný francouzský herec, byl pochován v kostýmu Cida, což byla jeho životní role. A tak jsem si říkal: „V čem bych měl být v rakvi já? Bude to Jů!“
Český lev 2021 - Jiří Lábus
Český lev 2021 - Jiří Lábus
13
Fotogalerie

Jiří Lábus pro Reflex: Tlučhořovi jsou bolševičtí zmetci, ale pořád je v nich něco lidsky pochopitelného

Jiří Lábus (72) chtěl být od sedmi let rozhlasákem. Práci s hlasem považuje za stejně náročnou, jako tu v divadle a ve filmu. Zánovní nositel Ceny za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova má za sebou přes stovku audioknih. Dále už 30 let dabuje Marge v Simpsonových, 41 let namlouvá Jů z Jů a Hele. 31 let bude letos v říjnu slavit sitcom Tlučhořovic rodinka, kde starší ženské postavy hraje Jiří Lábus a ty mladší Oldřich Kaiser. K 1173 dílům Rodinky přibylo teď dalších 21 – kde je najdete, zjistíte v našem videu.

Proč se ta vaše Rodinka, jak jí říkáte, kterou už vysíláte přes 30 let, jmenuje Tlučhořovi?

To byl můj nápad. Když jsem byl kluk, trávil jsem léto na chatě u Modřan v Cholupicích, což bylo fajn, protože v Praze jsme si my děti moc neměly kde hrát. A vedle v Cholupicích bydleli lidi, co měli kluka a dvě holky ve stejném věku, jako jsme byli my s bráchou. Tak jsme si společně hrozně moc vyhráli - a ten kluk mi jednou vyprávěl, že u nich do třídy chodí jistá Tlučhořová. A mně se najednou po letech to jméno vybavilo a strašně se mi zalíbilo. Je to takový tučný jméno - hned trochu naznačuje, že to asi budou pěkný mrchy, ti Tlučhořovi! Všichni tehdy souhlasili, tak se to ujalo. Dokonce jsem zažil, že jsme hráli s Ypsilonkou na zájezdě v Příbrami a přišel za mnou jeden chlap a říká: „Pane Lábus, víte, jak se jmenuju? Tlučhoř! A jsem stejně hroznej jako on!“

Jak to, že všechny ty postavy v Rodince jsou tak příšerné, a i tak je lidi mají rádi?

No jo, i ten pes je potvora, ten Amur. A ta rodina - to jsou estébáci, Božena i Páťa mají krycí jména, jejich dcera je štětka a jejich syn je sice pravdomluvnej, ale blbec. Já jsem nad tím přemýšlel, proč posluchačům ty naše postavy přirostly tak k srdci, když vlastně to, že si můžeme dělat svobodně srandu z estébáků, mělo být zajímavé jenom ty první léta, třeba v devadesátých letech. Ale je to asi tím, že i v té Boženě a Páťovi, i když to jsou bolševičtí zmetci, je pořád něco lidsky pochopitelného. Mají se svým způsobem rádi. Už jen ta absurdita, že přijmou do bytu básníka, pseudointelektuála, který neustále tvrdí, že byl v Paříži. Přestavte si to: zazvoní u vás cizí chlap, opelichanej dědek, řekne, že je příbuznej a ujel mu vlak do Paříže a zítra má odletět, tak jestli byste byli tak laskaví mohl u vás přespat? Oni ho ubytujou a on u nich zůstane celej život!

Básník Hýl, kterého mluvíte taky vy, je v Rodince už od prvního dílu? 

Jo. V prvním díle zazvoní a už tam zůstane. A nikdo už třicet jedna let neví, jestli v té Paříži opravdu někdy byl. Akorát když tam jednou přišla jeho matka - tu jsem myslím mluvil já  - tak řekla: „Mireček? V Paříži? Kdepak, ježišmarjá, to je lhář prolhanej! Básník? Ježišmarjá, to vůbec ne!“ Ale on si furt tvrdí svoje a píše básně. Hrozný, samozřejmě.

Můžete mi vysvětlit, jak vás takové kraviny napadnou?

Asi takhle. Když jsme ještě točili v nahrávacím studiu pražské divadelní akademie, tak se na nás přišel podívat můj kamarád z Ypsilonky, muzikant Mirek Kořínek. Stál tam na DAMU za sklem a viděl, že co tam děláme, je bohapustá improvizace, bez střihu, na první dobrou, nikdy se nic netočí dvakrát. Když jsme skončili, šel za režisérem Ivanem Holečkem a ptal se: „Jak to, proboha, můžou takhle dělat?“ A Ivan Holeček mu naprosto vážným hlasem říká: „To jsou blázni! To nemůže, víte, normální člověk dělat! To jsou blázni!“ A na tom něco je.

Máte vy je rád, ty svoje absurdní figury? 

Musím je mít rád, jinak bych ten seriál nemohl dělat takovou dobu. Navíc Tlučhořovi mají jedno společné se Simpsonovejma: vůbec nestárnou. Marge Simpsonová je taky pořád mladá, jenom jí přibývají díly, 25 kousků každý rok. A je pravda, že i když Tlučhořovi delší dobu nenatáčíme, trvá jen chviličku se „do nich“ zas vrátit. Točili jsme je i během pandemie, když se nehrálo v divadlech: Olda Kaiser byl ve Vídni, tak jsme vymysleli jako že je Páťa, jeho postava, mimo Prahu, u svého bratra Vráti… Zkrátka pracovali jsme po telefonu – a taky to šlo.


Tlučhořovic rodinka

První díl na improvizaci založeného situačního komediálního seriálu tehdy nazvaného Rodinka aneb Byli jsme a budem odvysílalo Radio Golem 1. října 1991. Nejvíce času strávila Rodinka na Českém rozhlasu 2 – Praha (později Dvojka) – s přestávkami až do roku 2020. Celkem vzniklo 1173 dílů, k nimž v roce 2022 přibylo ve spolupráci s audioknižní platformou Audioteka.cz 21 dílů nových. Členy rodiny i desítky vedlejších postav vytvářejí Oldřich Kaiser a Jiří Lábus. Božena, Páťa, Patrik, Růžena, Dominik, Mirko Hýl a policisté, prostitutky, politici i zvířata si získali příznivce všeho věku, pohlaví i profesí: velkou fanouškovskou skupinou tvoří čeští lékaři.

Velký rozhovor Veroniky Bednářové s Jiřím Lábusem si přečtěte v tištěném Reflexu, který si můžete koupit v Ikiosku.