Video placeholde
Jiří Lábus dabuje Marge Simpsonovou už od 8. ledna 1993; ačkoliv má originální americká Marge chraplavý tón hlasu, považuje tvůrce Simpsonových Matt Groening český dabing za jeden z nejlepších na světě
Gérard Philipe, slavný francouzský herec, byl pochován v kostýmu Cida, což byla jeho životní role. A tak jsem si říkal: „V čem bych měl být v rakvi já? Bude to Jů!“
Jiří Lábus
Miloš Forman vždycky volával a říkal: „Jiříčku, už mi došly Rodinky, máš další? Pošli!“
4
Fotogalerie

Jiří Lábus: Jsem pyšný, že umím lidi rozesmát, protože doba není veselá a lidi potřebujou komiky

JIŘÍ LÁBUS (72), herec populární tak, že si jej z dětství ve Vietnamu pamatuje i naše fotografka Thao (Arabela běžela i v tamní televizi), chtěl být od sedmi let rozhlasákem. Práci s hlasem, ač se o něj nemusí starat („Máte hlasivky jako provazy, řekl mi jednou doktor!“), považuje za stejně náročnou jako tu v divadle a ve filmu.

Zánovní nositel Ceny za mimo­řádný přínos v oblasti mluveného slova má za sebou přes stovku audioknih. Dále už třicet let dabuje Marge v Simpsonových, 41 let namlouvá Jů z Jů a Hele. Jeden­atřicet let bude letos v říjnu slavit sitcom Tlučhořovic rodinka, kde starší ženské postavy hraje Jiří Lábus a ty mladší Oldřich Kaiser. K 1173 dílům Rodinky přibylo teď dalších 21 – všechny najdete na audio­knižní platformě Audioteka.

Jaké hlasy chystáte po prázdninách?

Budu dělat Bohumila Hrabala – audioknihu Příliš hlučná samota. To bude strašně zajímavý, i když velice těžký. On má často větu třeba na půl stránky. Ale těším se na to moc, protože Hrabala jsem ještě nikdy nenačítal na žádný audioformát – je to vlastně pocta pro mě.

Vzal byste jako interpret knížku, která vám nesedí?

Ne, to ne, já dokážu číst jenom věci mně blízké. Nedávno jsem si v restauraci, kam chodím na obědy, pročítal Povznesení Stephena Kinga a najednou to bylo tak dojemné, že jsem u toho čtení začal slzet! A servírka ustaraně: „Vám nechutnalo, pane Lábus?“ „Ale chutnalo, jen tady něco dočítám…“ „Aha, a že u toho tak vzdycháte.“ Povznesení není horor, ale příběh muže na malém americkém městě, který přijde za kamarádem doktorem a říká: „Mám problém, denně zhubnu o kilo, a stejně furt zůstávám tlustý.“ Má to jímavý konec, je to nádherná věc, dokonce jsem si ji sám vybral a nakladatel byl tak hodný, že na Kinga sehnal práva.

Načetl jste taky už 13 cédéček knížek britského spisovatele pro děti Davida Walliamse, jste jeho výhradním českým vypravěčem.

A už se připravuje čtrnáctý titul! Už ho mám doma! David Wal­liams se mi dost stará o práci: tímto mu děkuji, že tak pilně píše. Hlavními hrdiny jeho knížek jsou vždycky nějak handicapované děti: buď jsou moc tlustý, nebo moc bohatý, jako třeba dětský miliardář, nebo moc chudý, jako třeba desetiletá osiřelá holčička. A na konci se z nich stanou kingové a vítězové – to je na těch jeho komických příbězích krásný. Jsem založením romantik, a tak se s ním snadno ztotožňuju: jeho knihy mají velice lidský rozměr a nenápadný, řekl bych něžný výchovný aspekt. To mě na nich baví a dojímá. Já jsem Walliamse viděl na internetu, je sám herec a komik. I on načítá svoje knížky ve studiu dětem.

V knihách Daviva Walliamse navíc vaším hlasem rozehráváte škálu naprosto příšerných učitelek. Jsou ženské postavy vaším ­osudem?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!