Prostor X: Jiřina Bohdalová, Rytmus

Prostor X: Jiřina Bohdalová, Rytmus Zdroj: Archív

Bohdalová obdivuje Zemanův intelekt, ne chování. Rytmus chtěl zabít otčíma. Jsou tu nejlepší kulturní rozhovory

Už čtyři roky Reflex přináší Prostor X. A když už je to výročí, nabídneme vám tento týden to nejzajímavější z uplynulých čtyř let ve výběru Čestmíra Strakatého. Pěkně roztříděné do pěti témat: politici, covidová pandemie, válka na Ukrajině, kultura a zpovědi osobností. Mimochodem první Prostor X s Michaelem Žantovským vyšel 3. září 2018.

Pokračování 2 / 6

Bohdalová: Poznám, že nám politici lžou, to oni se chtějí fotit se mnou. Mám čisté svědomí, požaduji úctu

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Jiřinou Bohdalovou • Prostor X

14. května 2021

Bylo mě teď všude až moc, řekla herečka Jiřina Bohdalová krátce po oslavě 90. narozenin. Popřál jí na Hradě i prezident Zeman, kterého obdivuje pro jeho intelekt, s chováním je to ale prý horší. V otevřeném rozhovoru mluví o svém pohledu na politiky, na Česko v době covidu i na své role. Nic by nechtěla měnit, ničeho nelituje. Vadí jí rozhádanost společnosti i politiků, svět je podle ní nemocný.

Která role byla pro Jiřinu Bohdalovou nejdůležitější? Jak vzpomíná na dobu komunismu? Co ji mrzí a vadí jí na dnešku? Jak se dívá na české čelní politiky? Proč nemají novináři smysl pro humor? A přemýšlí nad smrtí?

Pokračování 3 / 6

Čvančarová: Můj potrat měl smysl, mohla jsem vyprovodit maminku, smrt byla happy end. Na útoky jsem zvyklá

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Jitkou Čvančarovou • Prostor X

9. března 2020

Všechno v životě má svůj smysl, říká herečka Jitka Čvančarová. Rozhodla se mluvit o svém samovolném potratu a péči o umírající maminku. Doufá, že tím může pomoci dalším ženám, které si procházejí něčím podobným. Otevřeně popisuje, jak těžké to bylo a jak zásadní, i když náročné, je smíření se smrtí. V rozhovoru taky líčí svůj vztah k bulváru, který o ní píše lži, a hovoří o své práci s nemocnými dětmi.

Jak se může člověk vyrovnat se smrtí? Co pomohlo Jitce Čvančarové? Jak vyprovázela svou maminku a co se při tom dozvěděla? Proč je vždy upřímná a neumí lhát? Vymstilo se jí to někdy? Jak se dívá na atmosféru v dnešním Česku? V čem je dnes platné poselství Nabarveného ptáčete?

Pokračování 4 / 6

Donutil: Otec byl velmi přísný, dnes by asi skončil ve vězení, lékařka mě špatnou léčbou epilepsie málem zabila

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Miroslavem Donutilem • Prostor X

28. ledna 2021

Dřív se mi dopředu dívalo krásně, teď je každý den, kdy se ráno probudím a jsem zdráv, výhra, říká herec Miroslav Donutil před oslavou 70. narozenin. Česka televize uvedla v té souvislosti dokument Pan herec Miroslav Donutil. Název je pro Donutila poctou, které si váží. V rozhovoru popisuje svůj vztah k divákům, důvody pro odchod z Národního divadla, vztah s otcem i problémy s epilepsií.

Jaká je pro Miroslava Donutila ta nejdůležitější role? Jak vzpomíná na své dětství? V čem je jeho herectví specifické? A chybí mu dnes v televizi zábavné pořady? Dozvíte se v rozhovoru.

Pokračování 5 / 6

Rapper Rytmus: Otčíma jsem chtěl zabít, bratr mě okradl o hodně peněz, ale teď si plním svůj cigánský sen

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Patrikem Rytmusem Vrbovským • Prostor X

17. září 2020

Rapper Rytmus, vlastním jménem Patrik Vrbovský, natočil dokument o své 30leté cestě a historii československého rapu. Začínal opakováním rýmů, které slyšel v televizi, a přes vyhrocené spory s rodinou i pády se mu dostalo uznání i úspěchu. Svůj příběh velmi otevřeně popisuje v rozhovoru.

Jak ovlivnila Rytmuse jeho rodina? Cítil někdy svůj původ jako překážku? Jak se vyrovnával s rasismem a nadávají mu i dnes? Splnil si už svůj sen? A co plánuje dál?

Pokračování 6 / 6

Byla jsem ztracená a přemýšlela, že skončím. Tereza Ramba otevřeně o lásce, aroganci herců i očkování

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Terezou Ramba • Prostor X

22. července 2021

Tereza Ramba hraje ve filmech od svých 15 let. Prošla si krizí a vyhořením, přičichnutím k „herecké aroganci“, znovuobjevením lásky k řemeslu a teď i obdobím klidu. Říká, že v celém životě hledá rovnováhu, nejdůležitější je pro ni láska. V řemesle, ve vztazích i při výchově dítěte. Nebojí se otevřeně mluvit o tom, co se jí nelíbí, zároveň je ale velmi opatrná, třeba při diskuzi o očkování.

Proč je pro Terezu Ramba nejdůležitější láska a jak ji aplikuje při kontaktní výchově svého dítěte? Proč jí klimatická změna trápí víc než politika i pandemie? Co může každý z nás dělat, kde začít? A jak hledá rovnováhu v životě?