Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný by rád, aby si neočkovaní platili léčbu covidu

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný by rád, aby si neočkovaní platili léčbu covidu Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Neočkovaní si mají platit léčbu, odvázal se lidovec Výborný. Má smysl brát takové žvásty vážně?

Když úvahy o tom, že by neočkovaní lidé neměli mít léčbu covidu placenou ze zdravotního pojištění, ale měli by si ji uhradit sami, přicházejí od nejrůznějších komických figurek sociálních sítí, je možné se tomu pousmát. Když ale totéž řekne předseda poslaneckého klubu jedné z vládních stran – konkrétně lidovec Marek Výborný –, je na čase zbystřit.

Na adresu těch, kdo se nehodlají zapojit do vakcinačního kolotoče, Výborný dnes v médiích prohlásil následující: „Takový člověk může skončit na jednotce intenzívní péče, kde by mohl ležet třeba i onkologický pacient, který nutně tu léčbu potřebuje. Tak ano, já bych klidně byl pro to, aby si péči, kterou musí dostat, klidně hradil: Rozhodl ses svobodně, ale musíš počítat s tím, že poneseš následky.“ Zároveň připustil, že by takový přístup nejspíš právně narazil, nicméně dodal, že bude apelovat na vedení ministerstva zdravotnictví, aby zkusilo najít nějakou cestu.

 

Jsou dvě možnosti, jak Výborný tento svůj názor myslel. Možnost číslo 1: Nemyslel vůbec, jen plácnul, co mu slina na jazyk přinesla. Chtěl se nějak zapojit do vakcinační propagandy, vybral si cestu blábolu, který má velkou šanci dostat se do titulků, ale nic víc. A pak existuje možnost číslo 2: Jedna z klíčových postav lidovců, jejich někdejší předseda, to myslí vážně. V tom případě bychom se měli všichni připravit na to, kam může lidovecká představa o reformě zdravotní péče vést.

Pro začátek zůstaňme u očkování. Existuje řada těch, která nejsou povinná, ale uchrání člověka před velmi nebezpečnými (a nákladnými) nemocemi. Mimochodem s mnohem větší úspěšností než to proti covidu. Příkladem může být třeba klíšťová encefalitida. Těžko by asi mohl Výborný myslet vážně, že kdo odmítne očkování A a onemocní, bude si léčbu platit, zatímco kdo odmítne očkování B a rovněž onemocní, bude mít vše hrazeno z pojištění. To by nebyla jen zdravotní reforma, ale také naprosto nepřípustná diskriminace jedné skupiny nemocných. Takže pokud si má platit léčbu každý, kdo se nenechá očkovat proti covidu, pak se na totéž musí připravit i každý, kdo si nedojde pro vakcínu proti chřipce, všem typům žloutenky, pneumokokovi, spalničkám… Je toho víc.

 

Klidně se ale můžeme posunout dál. Kuřáci, tlouštíci a ti, kdo si rádi dají skleničku, to mají ložené. Lékařská věda nemá pochyb o tom, že si za zhoršené zdraví mohou z velké části sami a plno zdravotní péče by nepotřebovali, kdyby se chovali zodpovědněji. Ať platí! Stejně jako ten, kdo se třeba zranil při nehodě zaviněné vlastní chybou = nezodpovědností. Rčení „sportem k trvalé invaliditě“ také určitě už všichni slyšeli, takže šetřit by měli začít i aktivní sportovci – i oni se časem nejspíš prohnou, až budou muset vysolit cash na dřevo za léčbu nadměrně opotřebeného pohybového aparátu (klouby, šlachy atd.).

Zní vám to nesmyslně? Nebojte, můžete být v klidu – ona totiž téměř s jistotou platí výše zmíněná možnost číslo jedna. Poslanec Výborný prostě jen hloupě plkal. Bát by se měl ve skutečnosti jen premiér Petr Fiala. Pokud totiž nedokáže uhlídat, aby si členové jeho vládní koalice nepouštěli nesmyslně pusu na špacír, přestanou brát jeho vládu lidi brzy vážně. A stane se jen směšným pokračováním kabinetu Andreje Babiše, Adama Vojtěcha, Karla Havlíčka a dalších klaunů českého politického cirkusu.