Kristina Höschlová ve službách letecké a pozemní záchranné služby Libereckého kraje

Kristina Höschlová ve službách letecké a pozemní záchranné služby Libereckého kraje Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Kristina Höschlová
Kristina Höschlová
V OD Kotva se otevřelo očkovací centrum, kde lze dostat vakcínu proti covidu-19 bez registrace.
V OD Kotva se otevřelo očkovací centrum, kde lze dostat vakcínu proti covidu-19 bez registrace.
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
20
Fotogalerie

Lékařka Kristina Höschlová: Epidemie covid-19 jako nástroj k nastolení totalitních praktik

Při sledování toho, jak epidemii uchopila světová politická scéna, je patrná až do očí bijící korelace s otřesnými a odsouzenými historickými momenty.

Mezi hlavní patří například:

 - Inkvizice a vraždění „nevěřících“ středověkými odnožemi katolictví – to přeci ve jménu Pána Boha.

 - Masivní vraždění národnostních menšin fašismem – to přeci ve jménu čisté a dokonalé rasy.

- Znárodňování a potlačování individualit komunismem – to zas ve jménu rovnosti.

Jako bychom byli nepoučeni, nyní se ve jménu „veřejného zdraví“ znovu podrobujeme odnímání základních lidských práv, elitářství a dehonestaci jedince.

O to absurdnější je, že právě zdraví jedinci patří mezi ty nejpronásledovanější, což je do očí bijícím způsobem zveličeno očkovací kampaní.

Očkování má význam, má-li za účel buď zpomalit šíření epidemie, nebo předejít zahlcení nemocnic do nepřijatelných mezí, díky nimž se nedostává péče jiným, neinfikovaným, nemocným.

Jaká je ale skutečnost?

- Očkování proti COVID-19 nezamezuje přenosu viru

- Mimochodem, viry nemoci COVID-19 nejsou jediné patogeny, které dnes a denně lidské bytosti mohou přenášet

- Očkování proti COVID-19 zmírňuje průběh nemoci u rizikových pacientů (lidé starší, obézní a zatíženi těžkými chronickými nemocemi), tedy snižuje počet hospitalizací těchto lidí

- Očkování tedy není předmětné u lidí s nízkým rizikem hospitalizace, kteří stále tvoří většinu populace

- Pravděpodobnost, že se mladý neobézní člověk bez komorbidit stane předmětem intenzivní péče kvůli COVID-19, je nižší, než že se tak stane kvůli jiným závažným onemocněním, jako jsou např. úrazy, infekce jiného původu nebo následky psychické a somatické dekompenzace v souvislosti s COVID restrikcemi a vydělením mimo společnost

- Většina rizikových jedinců je plně očkována

- Většina neočkovaných rizikových jedinců nemoc prodělala, je tedy imunizována

- Mnoho neočkovaných, co nemoc neprodělali, byli s nemocí konfrontováni a přesto neonemocněli – byli chráněni svojí přirozenou imunitou

- Kdo tedy zbývá? Omezená skupina lidí, kteří mají vysoké riziko těžkého průběhu nemoci a kteří nejsou chráněni přirozenou ani postvakcinační imunitou. A ani u nich není zřejmé, že musí po konfrontaci s virem nutně onemocnět.

A i kdyby onemocněli, kdo si může dovolit těmto lidem odepřít jejich osobní právo rozhodnout o svém zdraví?

Chodíme snad do obchodů a vyhazujeme zákazníkům z nákupních tašek dorty, bůček a salámy s tím, že tím zvyšují pravděpodobnost zahlcení koronárních jednotek?

Zakazujeme snad spoluobčanům pohybovat se dopravními prostředky v reakci na ročních 550 mrtvých motoristů?

Kde bledne mise lékařského poslání – tedy poskytovat péči všem, nehledě na pohlaví, rasu nebo náležitost k náboženským či politickým skupinám – pokud zdravotník spílá infikovanému pacientovi, který není očkován?

Je to tak absurdní, nedůstojné a nízké, jako kdybych poté, co ošetřím několik těžce zraněných v důsledku autonehody způsobené opilým člověkem, odmítla podat ruku komukoliv, kdo pije alkohol.

Pohoršování se nad tím, že jako zdravotníci máme občas hodně práce s nemocnými, je vskutku úsměvné. Pro co jiného jsme si snad naši profesi zvolili?

Čtyři apely

1) Apeluji na média a politiky, aby nelhali a nemanipulovali, neb výše zmíněné totalitní praktiky jsou až příliš průhledné.

2) Apeluji na zdravotníky, aby se vrátili k původní myšlence svého poslání – tedy pomáhat lidem a podporovat jejich zdraví - a přestali povýšeně moralizovat své pacienty, neb jak psáno: „kdo jsi bez viny, hoď první kamenem.“

3) Apeluji na lékaře, aby u svých pacientů podporovali pozitivní nahlížení světa a víru ve své zdraví místo toho, aby ve zdravých jedincích, kteří chtějí za své zdraví zodpovídat sami, vyvolávali pocit méněcennosti a nepatřičnosti.

4) A apeluji na všechny občany, aby více než na to, co jim kdo říká, zakazuje nebo přikazuje, spoléhali na vlastní zdravý rozum a vnitřní pravdu. Pravdu, která vychází z principů přírody a která se každému vyjeví ve chvíli, kdy odpadne hysterie, strach, lži, manipulace nebo touha po moci a penězích.

Autorka je lékařka urgentní medicíny a anesteziologie

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Vlastimilem Válkem • Prostor X