Anglie po měsících vrátila povinné roušky do městské hromadné dopravy i do obchodů. Kvůli omikronu.

Anglie po měsících vrátila povinné roušky do městské hromadné dopravy i do obchodů. Kvůli omikronu. Zdroj: Profimedia.cz

Před pár dny dal Boris Johnson naději, že vánoce budou vcelku normální, bez výraznějších omezení; definitivně se ale vyjádří až 18. prosince
Vláda Spojeného království nakoupila dalších 114 miliónů dávek vakcín Pfizer a Moderna poté, co oznámila, že všem dospělým bude nabídnuta třetí dávka
Policista, dopravák a zdravotní sestra: nic moc zábavnějšího v těchto dnech v Londýně nečekejte
3
Fotogalerie

Britové jako vždy jinak: Anglie dokazuje, že návrat k „novému“ normálnímu životu je i s covidem možný

„Stát sice říká, že je konec. Vy ale dobře víte, že není. A my to víme taky. A tak si vezměte roušku!“ mohli jste číst za výlohami v mnoha obchodech už od července letošního léta. Velká Británie se tak stala jednou ze zemí, kde jsou na sebe občané přísnější, než je stát sám: většina z nich se dál chrání proti covidu dobrovolně, i když to na nich nikdo oficiálně nevymáhá.

Anglie se slavnostně – a podle některých odborníků předčasně – otevřela po různých formách omezení a lockdownů kvůli koronavirové pandemii 19. července 2021. Ten den vešel do dějin jako Freedom Day, Den svobody.

Byl to termín stejně nepřesný a pompézní, ale podobně naděje­plný jako naše Tečka.

Od té doby se ostrovní zemi, která má, věří se, vyšší kolektivní imunitu než ostatní státy Evropy, výrazná podzimní vlna covidu vyhýbá. Vláda nechala tíhu života na lidech („svoboda bez zodpovědnosti je sobectví“, říká se tady). Jediné, co doporučovala, bylo důsledné dezinfikování povrchů a větrání vnitřních prostor.

Až do objevení nové mutace omicron, jejíž existenci vědci oznámili 24. listopadu, tedy čtyři a půl měsíce ode Dne svobody, se epidemie na ostrově držela více méně pod kontrolou.

Máme Plán B

Britové za to ale platí poměrně vysokou cenu.

Jejich „úspěch“ je nutno popsat v uvozovkách proto, že nová normalita, jak se situaci už téměř pět měsíců říká, je každodenně vykoupena stabilně vysokým počtem úmrtí. Od 19. července zemřelo na covid víc než 15 000 lidí, umírá zhruba tisíc lidí týdně. Relativně vysoký zůstává i počet nakažených – v zemi se 67 milióny obyvatel je to okolo 40 000 denně, v době uzávěrky, 5. prosince, jich bylo například 43 992.

Britové to ale vesměs, přes ­občasné volání odborníků po zpřísnění opatření, považují za dobrý balanc a vláda celou situaci víceméně jen dozoruje: sice v současnosti opakovaně vylučuje plošný lockdown, ale má už od října 2021 připraven nový seznam opatření, který se oficiálně jme­nuje Plán B.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!