Česko se stále drží na špici v počtu hospitalizovaných pacientů s covidem. Selhává primární péče?

Česko se stále drží na špici v počtu hospitalizovaných pacientů s covidem. Selhává primární péče? Zdroj: David Neff / Mafra / Profimedia

Kdyby víc praktických lékařů léčilo covidové pacienty už během prvních příznaků, končilo by jich na JIP a ARO mnohem méně.
Myslíme si, že jednoho dne virus SARS-CoV-2 zmizí. Ale on nezmizí. Musíme se naučit s ním žít.
2
Fotogalerie

Jak vyrobit pacienta: Česko se stále drží na špici v počtu hospitalizovaných pacientů s covidem. Selhává primární péče?

Stát se v boji s koronavirem dál soustředí jen na očkování a téměř úplně ignoruje primární léčbu v počátcích nemoci, která by přitom měla být základem. Mnozí praktičtí lékaři jsou bezradní a covidové pacienty neléčí, pouze je posílají na testy nebo poté už ve vážném stavu do nemocnic.

Epidemie v Česku stále trvá a já mířila na přednášku profesora Vojtěcha Thona pro lékaře a specialisty z laboratoří. Vešla jsem do téměř zaplněného sálu smířená s tím, že budu sotva čemu rozumět. Profesor Thon ale vysvětloval vše srozumitelně a trpělivě předával kolegům své poznatky o léčbě pacientů s covidem. V závěru se rozproudila diskuse a v ní padaly i dotazy, o nichž jsem coby laik byla přesvědčena, že odpovědi na ně zdravotníci dávno znají. Protože pokud v tom nemají jasno lékaři, kteří se evidentně o dění zajímají (což deklarovali už svou účastí na přednášce), co asi vědí o léčbě covidu-19 ti ostatní?

Podobně se čím dál častěji a hlasitěji ptají sami pacienti. Na jednu stranu jsou mezi praktiky i specialisty lidé nadstandardně informovaní a pečliví, vedle nich ale i po roce fungují ti, kteří dál ordinují výhradně po telefonu a pacientům doporučují maximálně horký čaj a paralen.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!