Jan Hamáček při rozhovoru pro Blesk

Jan Hamáček při rozhovoru pro Blesk Zdroj: Martin Sekanina

Exprezident rád chodí bez roušky nejen na demonstrace, ale i do restaurací.
Průběh demonstrace proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru. Vystoupil na ní například i Václav Klaus. (10. leden 2021)
Průběh demonstrace proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru. Vystoupil na ní například i Václav Klaus. (10. leden 2021)
Exprezident Václav Klaus během rozhovoru pro Blesk v lednu 2021
Exprezident Václav Klaus během rozhovoru pro Blesk v lednu 2021
12
Fotogalerie

Vyléčil Klausův covid Hamáčka ze sociálních bludů? Ano, nezodpovědní lidé mají za léčbu platit. Ale všichni!

Když se ještě v české politice řešila skutečná témata, a nejen marketing, patřil mezi ně i spor o to, zda naše zdravotnictví není moc sociální/socialistické a zda by se lidé neměli na léčbě více finančně podílet. ČSSD byla většinou až hystericky proti. Teď její předseda přišel s průkopnickým prohlášením.

Poté, co v úterý potvrdily testy nákazu koronavirem u exprezidenta Václava Klause, napsal místopředseda vlády a šéf skomírající ČSSD Jan Hamáček na sociální sítě mimo jiné tohle: „Přeji mu brzké uzdravení, ale náklady na péči bych mu s chutí naúčtoval.“ Reagoval tím na skutečnost, že Klaus dříve opakovaně porušil protiepidemická nařízení, zpochybňoval význam roušek i smysl mnohdy přehnaných vládních opatření.

Ponechme stranou, že roušky vydávané rok za spásu teď sama vláda de facto označila za neúčinné a nařídila místo nich nosit respirátory. Stejně tak není jasné, zda se Klaus nakazil kvůli nedodržení některého z nepřehledné změti neustále měněných nařízení či zákazů. Podstatný je Hamáčkův myšlenkový posun: Pokud si někdo přivodí zdravotní problémy vlastní nezodpovědností, předseda ČSSD by mu naúčtoval náklady na lékařskou péči.

Ve svém programu pro minulé volby o tom ČSSD neměla ani zmínku. Naopak. „Odmítáme zvyšování spoluúčasti lidí na zdravotní péči. ČSSD je pojistkou proti znovuzavedení poplatků ve zdravotnictví,“ stojí v programu černé na bílém společně s tím, že „pro ČSSD bylo a je zásadní prioritou zajištění kvalitní zdravotní péče pro všechny – bez ohledu na aktuální stav jejich peněženky“.

Nynější Hamáčkův názor, že lidé by měli nést větší zodpovědnost za své zdraví, a to včetně případné finanční spoluúčasti na léčbě, je proto poměrně překvapivý, byť z pravé strany politického spektra občas zaznívá a mohl by být v mnohém přínosný. Reflex mu proto prostřednictvím SMS zprávy položil jednoduchý dotaz: „Jde z Vaší strany o změnu pohledu na solidární systém veřejného zdravotního pojištění? Tedy – měli by si například obézní lidé, kuřáci, alkoholici a další lidé, u nichž je podle poznatků současné vědy nesporné, že se svým chováním vědomě vystavují zvýšenému riziku zdravotních problémů, za zdravotní péči sami platit nebo se na její úhradě významně podílet nad rámec běžného zdravotního pojištění?“

Ministr na dotaz Reflexu zatím neodpověděl, nicméně doufáme, že nepromešká příležitost své stanovisko vysvětlit. V opačném případě by to totiž mohlo vypadat, že komentář k exprezidentově nákaze neznamenal změnu jeho názoru na financování zdravotní péče, ale jen ubohý osobní útok na ideového odpůrce. Tedy že Hamáček promeškal příležitost mlčet. Příležitost konat bohužel během koronakrize promeškal už dávno.