Best in covid

Best in covid Zdroj: Facebook

Zabijeme ekonomiku, nebo tisíce lidí? Vláda zvolila třetí možnost: Rekordně pohřbila obojí

Výsledek loňského boje Babišovy vlády s epidemií koronaviru: Z ekonomického hlediska zažilo Česko nejhorší rok v historii a rekordně se zadlužilo. Nárůst počtu mrtvých byl meziročně nejvyšší za posledních 70 let.

Velmi zjednodušeně se dá říct, že pro boj s epidemií existují dvě základní strategie: Buď přijmout a držet přísná opatření, zákazy, omezení. Tím lze s velkou pravděpodobností významně omezit počet mrtvých, ovšem dramaticky to odskáče ekonomika. Druhou extrémní variantou je nechat protiepidemická opatření pouze volná, nic moc nezavírat a nezakazovat. Výsledkem bude podstatně více obětí, ale ekonomika nemusí při troše štěstí utrpět tolik, jako v prvním případě. Rozumná vláda se snaží obě varianty kombinovat a vyvažovat tak, aby si ve výsledku z každé vzala to lepší – tedy co nejméně mrtvých a co nejméně postižené hospodářství. Jak to loni dopadlo v Česku?

Z dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad, vyplývá, že počet zemřelých za rok 2020 přesáhne čísla z roku 2019 o 15 %. „Takto výrazná meziroční změna je v naší historii po roce 1950 zcela výjimečná,“ uvedl šéf statistiků Marek Rojíček.

Stejný úřad rovněž dnes přinesl i údaje o vývoji ekonomiky. Ta se podle předběžných dat loni propadla o 5,6 %. „Celoročně došlo k nejhlubšímu propadu HDP v novodobé historii,“ konstatoval Vladimír Kermiet, který na „staťáku“ řídí odbor národních účtů.

Přeloženo do jedné věty: Vláda Andreje Babiše loni kombinovala a vyvažovala utahování a povolování protiepidemických šroubů tak, že výsledkem je jak rekordní nárůst mrtvých, tak rekordní ekonomický debakl.

Je to překvapení? Vůbec ne. Už dříve bylo jasné, že vláda dělá své kroky jakoby naruby: „Po dvou vlnách epidemie můžeme směle říci, že mezi intenzitou průšvihu a vládními kroky zatím panovala nepřímá úměra. Čím mírnější byla epidemická vlna, tím přísnější byla vládní opatření. A naopak.“ Tato slova jsem napsal v polovině prosince v komentáři Proč jednou kritizuji tvrdá a jindy měkká opatření? Protože je Babišova vláda dělá naruby.

Teď tedy statistici na tvrdých datech ukázali, kam to vláda dovedla. Bláboly ministra zdravotnictví Blatného o tom, že na covid umřela jen třetina lidí ze statistik (vydávaných jeho úřadem), a jeho ekonomických kolegů Havlíčka a Schillerové, že rekordní propad ekonomiky o 5,6 % je vlastně ještě úspěch, na tom nic nemění. Největší nárůst mrtvých a největší ekonomický propad. Takhle to vypadá, když „nejlepší krizový manažer“ Babiš ohlásí, že jsme Best in covid.

P.S.: To, že ekonomika Evropské unie se podle odhadů Eurostatu loni propadla ještě víc než v Česku (o 6,4 %), v žádném případě nevypovídá o schopnostech české vlády. Výsledky EU jsou zásadně zkresleny rozdíly mezi výkonností ekonomik jednotlivých zemí od Německa přes Litvu po Řecko atd.