Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD)

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) Zdroj: Úřad vlády ČR

Babiš se socany vede džihád proti živnostníkům. Jejich daně mu nestačí na rozhazovačnou politiku

Před několika týdny šéf Asociace samostatných odborů České republiky Bohumír Dufek veřejně prohlásil, že „jen polovina restaurací za něco stojí, zbytek ať zkrachuje“. V Reflexu se pro tohoto odboráře ujalo označení „rudý nok“. Byť je to vtipné pojmenování, v praktické rovině nevystihuje podstatu celého problému, proč se zde v ČR vede ze strany některých politiků, státních úředníků a odborářů „džihád“ proti živnostníkům a malým firmám, ke kterému navíc podle všeho zneužívají i současnou epidemii koronaviru. 

Zdá se, jako by bylo cílem co nejvíce ekonomicky zničit živnostníky a malé firmy, aby se naplnilo fašistické heslo Benita Mussoliniho: „Vše ve státě, nic proti státu, nic mimo stát.“

Projevy odboráře Dufka je potřeba chápat v kontextu dalších projevů českých socialistů a exkomunistů, z kterých se stali mnohdy draví kapitalisté, jako je dnes již bývalý senátor ČSSD Milan Štěch či premiér vlády ČR Andrej Babiš. Připomeňme si jen výroky Štěcha z doby, kdy byl senátorem parlamentu České republiky a měl tehdy projev před delegáty sjezdu Odborového svazu KOVO, v němž prezentoval záměr, který má zajistit českým firmám až několik desítek tisíc dělníků. A to skrze ekonomickou likvidaci osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Samozřejmě vše okořeněno klasickým socialistickým tvrzením, že likvidace živnostníků je vlastně pro jejich vlastní dobro.

Postoj představitelů ČSSD k živnostníkům je dlouhodobě nepřátelský. Kdo si ještě vzpomene na slavného ministra za ČSSD Mládka, který označil živnostníky za parazity na zaměstnancích? A jak víme z biologie, parazitů je přece třeba se zbavit. ČSSD s Babišem na tom usilovně pracují a využívají k tomu koronavirovou epidemii jako maskování.

Kdo si například dnes vzpomene na zběsilé prosazování slavného systému EET premiérem Babišem, s notnou podporou například KDU-ČSL a ČSSD, které bylo prezentováno, že přinese státu velké miliardové příjmy a zničí zlodějské živnostníky? A najednou EET není potřeba a onen zázrak s velkým nárůstem miliard v státní kase se také prakticky nekonal. Kde je dnes EET? Mělo by prý být odloženo, a to snad minimálně do 1. 1. 2023, najednou už není potřeba...

Právě premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dlouhodobě dělá vše proto, aby se u nás co nejvíce snížil počet živnostníků a malých firem. Mne osobně to nepřekvapuje, protože byť je pan Babiš bývalým komunistickým kádrem a členem nomenklatury, po roce 1989 se z něj stal drsný kapitalista s mnoha otazníky nad jeho ekonomickými aktivitami a „úspěchy“.

Zde se dostáváme zpět k tomu, proč soudruhům socialistům z ČSSD dnes tak moc vyhovují velké firmy a to, aby co největší část populace byla v pozici zaměstnanců. Za jednoho ze zakladatelů socialismu je totiž považován kapitalista Robert Owen z Walesu. Ano, socialismus se nutně s kapitalismem nevylučuje. Stará evropská levice byla motivována marx-leninismem, kde nebyl prostor pro kapitalismus, ale evropská Nová levice se pokouší o spojení kapitalismu se socialismem, ovšem tou formou, že je to na úkor živnostníků ve prospěch velkých (mnohdy nadnárodních) firem.

A to je přesně to, co vysvětluje dlouhodobý „džihád“ ČSSD a Babiše proti živnostníkům a malým firmám. Vždyť podle médií Babiš řekl, že „malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd“. Cílem ČSSD a Babišova hnutí ANO je nahnat živnostníky a lidi z malých firem do velkých firem, které si mnohdy dlouhodobě stěžují na nedostatek zaměstnanců v ČR. Teď, když jim odešli mnozí pracovníci z ciziny, potřebují místní lidi ještě více.

I firmy patřící do Babišova holdingu, například Vodňanská drůbež, potřebují lidi. Nabízejí od „úžasných“ 16 500 Kč až po 25 000 Kč, otázkou je ovšem skladba mzdy. Klidně se tak může stát, že člověk půjde domů s oněmi úžasnými 16 500 Kč. No neberte to! Vy všichni, kterým Andrej Babiš s ČSSD zničili živnost svou politikou a svými chaotickými opatřeními proti koronaviru…

Závěrem je třeba říci, že onen „džihád“ proti živnostníkům má ještě jeden cíl. Výše uvedený citát Mussoliniho ho výslovně vystihuje. Jakmile totiž živnostník ukončí svou živnost a nastoupí jako zaměstnanec, stát začne dostávat mnohonásobně větší odvody jak z jeho platu, tak od firmy za zaměstnance. Člověk je pak v pozici novodobého nevolníka, který musí tvrdě pracovat a značnou část jím vydělaných peněz mu sebere stát.

A o to také jde. Socialisté s Babišem potřebují další peníze na financování své neefektivní politiky, rozrůstání počtu zaměstnanců státního aparátu a taky na dotace apod. Jejich „džihád“ proti živnostníkům a malým firmám má tak socialisticko-kapitalistické cíle, zničit malé firmy a nezávislé lidi a posílit zdroje státu. Osobně začínám mít dojem, že cílem opatření české vlády není zvládnout epidemii koronaviru, ale využít ji v rámci jejich „džihádu“ proti živnostníkům a malým firmám a to mne děsí. Jak to kdysi řekl Milan Štěch: „Myslím si, že je tu velká skupina lidí, kteří pracují jako OSVČ, ale nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využiti.“