Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO Zdroj: Archiv Blesku

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová(19.5.2022)
Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová v Poslanecké sněmovně (19.5.2022)
Mimořádná schůze Sněmovny: Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová (4.5.2022)
Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Poslanec Marek Benda (ODS) a exministryně financí Alena Schillerová (ANO) (29.3.2022)
Alena Schillerová na sněmu ANO.
15
Fotogalerie

Mistryně světa v ekonomii Schillerová ušetřila na účtenkové loterii stovky miliard, nekonala se

Bývalá ministryně financí, zlatá medailistka z mistrovství světa v ekonomii z Vídně a historicky první a zřejmě i poslední ministryně of money in Czechia to opět dokázala. Opět zbořila všechna známá pravidla makroekonomie, mikroekonomie a financí a dostala se do učebnic.

Ukázalo se, že v době, kdy byla Alena Schillerová ministryně of money in Czechia, platilo ministerstvo čtrnáct milionů dodavateli za účtenkovou loterii, i když se účtenková loterie nekonala. Na první pohled se to nezkušenému oku může zdát jako plýtvání, respektive nějaká finanční ztráta. Ne však pro bývalou ministryni of money in Czechia a zlatou medailistku z mistrovství světa v ekonomii Alenu Schillerovou.

„Když chcete vydělat, musíte investovat. To je ekonomický základ a mě téměř uráží, že tohle musím vysvětlovat,“ začala Alena Schillerová vysvětlovat svou ekonomickou teorii a potažmo rovnou nový ekonomický směr, který se dostane do učebnic ekonomie jako schilleriánství.

„My jsme zaplatili za účtenkovou loterii jedenáct milionů, i když účtenková loterie nebyla, a právě protože ta účtenková loterie nebyla, ušetřili jsme stovky a nejspíš i tisíce miliard za případné výhry. Já vám to vysvětlím teď jako laikům, protože ekonomicky mě vyloženě nestíháte,“ odhadla Schillerová na tiskové konferenci ekonomické znalosti přítomných novinářů z ekonomických rubrik.

„Tím, že nebyla účtenkovka, neproběhlo slosování a nikdo tak nevyhrál. Tím pádem jsme nemuseli vyplácet peníze a stát ušetřil spoustu peněz. Tyto ušetřené peníze šly na spoustu dobrých věcí, jako byly dotace pro Agrofert, na mého kadeřníka a podobně,“ nastínila Alena Schillerová základy shilleriánství pro ekonomií nepolíbené přítomné, prosťoučké novináře a širokou veřejnost.

Podle schilleriánství je tak původní investice čtrnáct milionů korun dodavateli, který zprostředkovává účtenkovou loterii a která se nekoná, cestou k zisku stovek miliard korun. Je to téměř geniální.

Odborníci z řad ekonomů se shodují na tom, že něco podobného v životě neviděli a že to boří úplně všechno, co vědí o ekonomice, což je samozřejmé, neboť bývalá ministryně of money in Czechia Alena Schillerová svými teoriemi a de facto i jen svou přítomností na ministerstvu financí bořila jednu ekonomickou teorii za druhou.

„Díky mé prozíravosti jsme měli za mého působení na ministerstvu HDP na úrovni DPH, což bylo historicky v EU největší a dost lidí žilo v blahobytu. Já tedy určitě. Za svými ekonomickými i finančními kroky si stojím a vše bylo učiněno s cílem maximalizovat zisk České republiky, protože jsme vedli Českou republiku jako firmu a firma musí být v zisku,“ uzavřela téma Alena Schillerová, čímž potvrdila, že se do učebnic ekonomie zapíše nesmazatelným číslem.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je peklo na východní Ukrajině.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Potěmkynův bazén: Alena Schillerová přestříhává pásku, všude je nepořádek a dráty trčí ze zdí • Martin Bartkovský