Bývalý zápasník MMA Ondřej Fiala

Bývalý zápasník MMA Ondřej Fiala Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Účastníci dobročinného zápasu CZ Fighters for veterans zleva: Tomáš Kvapil, Jakub Klauda, Jan Kult, Jakub Kukla a Ondřej FIala
Bývalí zápasníci MMA Tomáš Kvapil a Ondřej Fiala
3
Fotogalerie

Zápasení bolí, ale je to trénink do života, říká bývalý bojovník MMA. Do klece připravil velitele výsadkářů

Poprvé spolu mluvili před Vánoci 2022 a hned si padli do noty. Bývalý profesionální zápasník MMA, nadporučík ONDŘEJ FIALA a jeho nadřízený pplk. Petr Matouš vymysleli a zrealizovali něco, co se dosud v České republice nikomu nepodařilo. Uspořádali charitativní gala večer bojových sportů CZ FIGHTERS FOR VETERANS. A aby toho nebylo málo, velitel výsadkářů Petr Matouš se nechal zavřít do klece s profesionálním zápasníkem UFC - a vydržel tři kola. Jeho trenéra a kamaráda Ondřeje Fialu to však nepřekvapilo.

Koho napadlo, že se Petr Matouš utká s Davidem Dvořákem?

Přiznám se, že už si nevzpomínám, jestli to vyslovil jako první on, nebo já. V každém případě mi to přišlo jako výborný nápad.

Počkejte, vy jste se mu to nesnažil rozmluvit? Vždyť to byl nerozum.

Kdo Petra Matouše osobně zná, nebo si přečetl jeho knížku Navzdory, tak ví, že už v životě překonal hodně překážek a větu „to nejde“ škrtl ze slovníku. Nenechá se otrávit, řeči pochybovačů jej naopak motivují. Petr je fyzicky zdatný, aby nebyl, když sloužil u speciálů. Velmi rychle se učí novým pohybům, je obratný, nešetří se. Samozřejmě ale není fantasta, bylo mu naprosto zřejmé, že  jeho šance na výhru nad Davidem byly prakticky nulové. Svým bojovným srdcem a houževnatostí si však získal i ty, kteří čekali, že se velitel z Chrudimi ztrapní v přímém přenosu. Opak se stal pravdou. Byl to parádní, divácky atraktivní duel s jasným poselstvím – nikdy se nevzdávej! S takovým velitelem v zádech chcete v armádě sloužit. Jeho vojáci ho spontánně následují, důvěřují mu, váží si ho.

Někteří tvrdí, že bojové sporty jsou pokleslé a příliš brutální. S tím jistě nesouhlasíte. K čemu je ale dobré umět se rvát?

Nebudu připomínat, že není na škodu, když se dovedete ubránit. Nejdůležitější podle mě je ovšem to, že zápasení může významným způsobem přispět k tomu, aby člověk dozrál, byl zodpovědný a samostatný.

To mi tedy vysvětlete.

V okamžiku, kdy se za vámi zavře klec, a stojíte proti soupeři, jste na to sama. Není kam utéct. A vy - jednoduše řečeno - rostete. Formuje se vaše osobnost, protože se naučíte čelit problémům. Musíte je nějak řešit, a to hned, nemůžete je odložit na jindy. Jdete do toho. A když ze sebe vydáte všechno a přesto prohrajete, po zápase podáte ruku soupeři, obejmete ho. Člověk si díky takovým zkušenostem uvědomí, že je schopný postarat se sám o sebe, dokáže leccos překonat, poučit se z chyb. Zápasení bolí, je to však skvělý trénink do života. Nejlépe je to řečeno ve filmu Rocky, znáte ten úryvek?

Neznám.

„Nikdo nerozdává tak tvrdý rány jako život. Ale nejde o to, jak inkasuješ, jde o to, kolik ran uneseš, a přesto se znovu zvedneš. Kolik ran dokážeš přijmout a nezastaví tě. Jenom tak se vítězí. Chce to znát svoji cenu a jít houževnatě za svým, ale musíš umět snášet rány. A ne si stěžovat, že nejsi tam, kde jsi chtěl být, a ukazovat na toho nebo na onoho, že to zavinili. To dělají zbabělci.“ Petr Matouš umí rány snášet, dokáže se zvednout, nevymlouvá se na okolnosti a pokračuje dál. Proto mě nepřekvapilo, že do zápasu s Davidem šel. Ostatně David má podobnou mentalitu. Pamatuju si ho, když jako kluk přišel na první trénink MMA.

Před historicky prvním charitativním gala večerem bojových sportů v Česku zápasníci tvrdili, že nepůjde o exhibici. Box ani MMA se totiž nehraje. Jak se cítí teď, druhý den po duelech?

Jsou pobouchaný, okopaný, nemůžou pořádně žvejkat, bolí je panty, žebra, ruce. Jsou příjemně vyčerpaní.

Příjemnou únavu si leckdo představuje docela jinak.

Kdo to ale zažil, chápe, o čem mluvím. Navíc vlnu vyplavených endorfinů násobí skutečnost, že pro Vojenský fond solidarity vybojovali přes šest set tisíc korun!

Kolik lidí vlastně CZ FIGHTERS FOR VETERANS připravovalo?

V nejužším týmu byl Petr Matouš, David Dvořák, Jaroslav Pokorný, Tomáš Kvapil, Jakub Synek a já. S organizací zápasů a gala večera nám velmi pomohl rozhodčí Pavel Touš. Všichni oslovení zápasníci se bez váhání do projektu zapojili - a udělali to zcela zdarma. Historicky první charitativní gala večer bojových sportů na podporu válečných veteránů a rodin padlých vojáků, který v přímém přenosu přenášela ČT sport, se pak mohl uskutečnit díky podpoře našich sedmi hlavních partnerů. Ruku k dílu přiložili i další lidé, kteří okamžitě pochopili, o co nám jde a nezištně nám pomáhali. Teď mám na mysli také Reflex.

Kdo se chce zapojit do pomoci válečným veteránům a získat unikátní portréty zápasníků, má poslední šanci. Dobročinná aukce, kterou pořádá Reflex, končí dnes, tedy ve středu 8. května v 19 hodin. Dražit můžete zde  

Velkoformátové fotografie budou úspěšným dražitelům předány 14. května 2024 v pražské restauraci Červený Jelen, kde se s bojovníky osobně setkáte. Výtěžek aukce je určen na pomoc válečným veteránům a rodinám vojáků, kteří za naši zemi položili život.