Video placeholde
Slovenský premiér Robert Fico
Robert Fico a Viktor Orbán na zasedání Evropské rady (1. 2. 2024).
Robert Fico na zasedání Evropské rady (1. 2. 2024).
Slovenský premiér Robert Fico na tiskové konferenci s Petrem Fialou (ODS) (24.11.2023)
Tisková konference premiérů Roberta Fica a Petra Fialy (ODS) (24.11.2023)
11
Fotogalerie

Bartkovský: Premiér Fico v Putinových barvách servilně objíždí Evropu. Slovensko už ale na Západ nepatří

Ačkoliv francouzská média psala, že spolu s Viktorem Orbánem se setkání evropských lídrů v Paříži neúčastní i slovenský premiér Robert Fico, ten se nakonec odhodlal za Macronem vyrazit. Stalo se tak dva dny poté, co jasně deklaroval svou náklonnost k Vladimiru Putinovi. A den poté, co tvrdil, že některé evropské státy pošlou na Ukrajinu své vojáky. Z letadla na cestě zpátky natočil krátké video a s mezipřistáním v Bratislavě míří na jednání V4, které hostí Petr Fiala v Praze.

V den výročí ruské krvavé války na Ukrajině se Robert Fico přihlásil až v podvečer s nechutným kolaborantským projevem. V něm zpochybnil rozšiřování NATO směrem na východ, čímž de facto ohrozil bezpečnostní zájmy vlastní země (protože Slovensko v těch rozšířených východních státech bylo) a nabídl svou zem Vladimiru Putinovi. Sám se vlastního projevu zalekl. Svolal bezpečnostní radu státu, pak tiskovou konferenci. Na ní přednesl další projev, méně kolaborantský, zato vtipnější.

Na tiskovce propálil tajnou informaci, že některé státy NATO chtějí poslat své vojáky na Ukrajinu. Kromě toho, že vyzradil něco, co bylo v utajeném režimu, rozjel šílenou spirálu konspirací, do které se zapojila jak česká, tak hlavně slovenská pátá kolona ruské propagandy. Úsměvné bylo, že sám Fico, který je nově na straně Ruska, neustále operuje termínem „Západ“, kterého se ale nevidí součástí. Neustále říká, že Západ chce provokovat, Západ chce eskalovat. A pak se vyděšeným tónem ptá, kdo mu dá bezpečnostní záruky. No, pane Fico, vzhledem k tomu, že se necítíte být členem Západu a nechcete spolupracovat s EU a NATO, vám bezpečnostní záruky musí dát Vladimir Putin.

Fico je z vojáků NATO na Ukrajině úplně vyděšený. Je to ale logický krok. V době, kdy Putinův režim denně vyhrožuje Západu zničením a nukleární válkou, je načase, aby se pomoc stupňovala. Nejde zřejmě přitom o vyslání vojáků armád NATO na bojové mise ve vysokých počtech. Pokud je tam některé státy pošlou, zřejmě jako odborné konzultanty, případně jako efektivní obsluhu pokročilých zbraňových systémů. Rusové pouze straší, válčit s NATO nechtějí. Nemají na to psychicky ani fyzicky. Nemají dostatek techniky ani peněz na podobný konflikt.

Fico pak dorazil za Macronem do Paříže. Svou chcimírskou rétoriku ale nechal ve vládním speciálu a z auta poslušně vycupital a málem se na mokrých kamenech přerazil. Vřele si s francouzským prezidentem potřásal rukou a pózoval pro kamery. Klasický Fico – doma vlčák, ve světě beránek. Po jednání v letadle do Bratislavy zopakoval, že měl ve všem pravdu a že Slovensko vojensky nijak pomáhat nebude. Stále vyděšen, kdo mu dá bezpečnostní záruky. Přitom se stačí rozhlédnout. Jeho zemi chrání třeba česká armáda v rámci plnění koaličních závazků. Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, jak představitelé Anglie a Francie uvažovali před druhou světovou válkou v době Mnichovské dohody, pusťte si jakýkoli projev Fica.

Nabitý týden pokračuje a dnes čeká Fica jednání V4 v Praze, kam míří plný odhodlání opakovat, že on chce jen mír. Petr Fiala avizoval, že na setkání trvá jen proto, že slovenskému protějšku rád řekne do očí, co si o jeho proruských projevech myslí. Polský premiér Tusk zase řekl, že po návštěvě Prahy přehodnotí, zda má skupina V4 vůbec nějaký smysl. Možná je načase nechat Fica s Orbánem v tomhle vyčpělém společenství samotné. Je pak otázkou, zda Putin nechá Ficovi Slovensko, anebo ho připojí k Maďarsku. Vždyť je na Slovensku spousta maďarsky mluvících občanů, kteří se nemusí cítit bezpečně a bylo by jen porušením míru a zbytečnou eskalací hypotetického konfliktu takovému spojení bránit.