Video placeholde
Robert Fico u hrobu Gustáva Husáka. (10.1.2024)
Robert Fico u hrobu Gustáva Husáka. (10.1.2024)
Robert Fico a Vladimir Putinem v roce 2016
Fico a Putin v roce 2015
4
Fotogalerie

Bartkovský: Premiér Robert Fico přednesl nechutný projev kolaboranta. V něm nabídl Putinovi Slovensko

Zatímco během předvolební kampaně byl slovenský premiér Robert Fico ještě umírněný a řekněme pouze protiukrajinský, na druhé výročí vpádu ruských hord do sousední země se naplno odvázal. Slovenskou vlajku vyměnil za ruskou, na čelo si namaloval písmeno Z a v kolaborantském projevu zopakoval všechny kremelské narativy o válce. Odporný projev v den tragického výročí ho usadil po bok Lukašenka a Kadyrova. Snad se mu v té společnosti líbí, protože svět si ho tam bude pamatovat.

Slovenský premiér svůj projev k druhému výročí ruské dobyvačné války na Ukrajině publikoval až v půl páté odpoledne. Lidé si z toho na sociálních sítích dělali legraci, že mu tak dlouho trvalo přeložit projev zaslaný z Moskvy do slovenštiny. V zásadě ale měli pravdu. První část projevu byla skutečně slovo od slova to, co Vladimir Putin tlačil do hlavy americkému baviči Carlsonovi. Není se čemu divit, Fico ho údajně viděl už dvakrát a očividně si psal velmi pečlivé poznámky.

Podle něj konflikt začal už v roce 2014. Nikoli však útoky ruských separatistů na Donbase, ale chováním ukrajinský neonacistů. Tímto prohlášením legitimizuje jediný Putinův argument, proč válku na Ukrajině vede. Už toto prohlášení by mělo stačit Západu k tomu, aby na Roberta Fica uvalil sankce. Pak pokračuje dezinformací, že Rusové chtěli mír, ale Západ to překazil. Je to papouškovaní ruské propagandy, ke kterému jednoduše nejsou nikde důkazy.

Rozporuje i efektivitu sankcí, jejichž účinnost ale potvrzuje samotné chování ruského režimu. Obdivuje Putinovu válečnou ekonomiku a svá slova balí do falešné obavy o životy Ukrajinců. To nejotřesnější ale přijde v polovině projevu. Fico opakuje Putinova slova o tom, že by byl ruský diktátor úplně v klidu, kdyby se NATO rozšiřovalo na západ. Taktně zamlčí, že v tom rozšíření na západ bylo i Slovensko v roce 2004, ležící na východ od Prahy, které se k alianci připojilo spolu s Pobaltím, Rumunskem a Bulharskem pět let po ČR. Právě to je ono rozšíření, které Putina pálí, protože nemůže dané státy šikanovat tak, jako to dělá s Ukrajinou nebo Moldavskem. To je Ficova kolaborace největší a mělo by proti němu povstat celé Slovensko, protože tímto skandálním výrokem prakticky nabídl svoji zemi Vladimiru Putinovi. 

V projevu také varoval před démonizováním Putina a to jen pár dní poté, co byl v sibiřském vězení zavražděn opozičník Navalnyj a kdy proběhla další vlna zatýkání lidí, kteří jen stáli s prázdným papírem na ruském náměstí. Závěrečná část už patřila jen konspiračním teoriím o tom, jaké tajné spolky řídí slovenskou opozici. Fico ve čtyřech minutách a čtyřech vteřinách projevu dokázal svou loajalitu Putinovi a ochotu s ním velmi agilně kolaborovat. Přestaňme se neustále dokola konejšit větou, že FIco něco říká doma Slovákům a jinak se chová třeba na půdě EU, na jejíchž dotacích je Slovensko životně závislé. Tímto projevem jasně deklaroval, na čí straně stojí a podle toho by s ním mělo být zacházeno.