Video placeholde
Slovenský premiér Robert Fico
Robert Fico a Viktor Orbán na zasedání Evropské rady (1. 2. 2024).
Robert Fico a Viktor Orbán na zasedání Evropské rady (1. 2. 2024).
Robert Fico a Viktor Orbán na zasedání Evropské rady (1. 2. 2024).
Robert Fico a Viktor Orbán na zasedání Evropské rady (1. 2. 2024).
10
Fotogalerie

Viliam Buchert: Bizar! Fico odporně velebí Putina, mezitím čeští vojáci chrání na misi Slováky před Ruskem

Bývaly doby, kdy bylo Slovensko pro Českou republiku nejbližším spojencem. Dnes je ale u našich sousedů u moci vláda, která bezostyšně koketuje se zločinným ruským režimem Vladimíra Putina, a názory politických reprezentací obou zemí jsou diametrálně odlišné. Premiér Robert Fico to v sobotu 24. února, v den druhého výročí napadení Ukrajiny, předvedl ve videu, ve kterém obhajoval ruské postoje. Jak se asi u toho cítí čeští vojáci, kteří jsou už od dubna 2022 nasazeni na misi na Slovensku právě kvůli možné hrozbě z východu? Zaslouží si vůbec Slováci, aby jim někdo za této situace pomáhal?

Robert Fico ve čtyřminutovém videu k druhému výročí brutálního napadení Ukrajiny hovořil jako propagandista placený Kremlem. Pokud by někdo něco podobného natočil v Moskvě, nebylo by to nic divného, ale Fico hovořil z Bratislavy. Zde krátké ukázky: „Strategie Západu využívá konfliktu na Ukrajině ke zničení Ruské federace… Odehrává se falešná démonizace prezidenta Putina… Tato válka začala už v roce 2014 řáděním ukrajinských neonacistů… Jediným plánem Evropské unie je podpora vzájemného zabíjení se Slovanů… Když se nevrátíme na cestu dohody, diplomacie a míru, riskujeme jaderný konflikt a třetí světovou válku…“ To připomíná slova ruského exprezidenta Dmitrije Medveděva, který už dávno přešel k nacistické rétorice.

Fico svým agresivním postupem sebral už v září loňského roku voliče slovenským extremistickým stranám. To byla předvolební strategie a taktika, ale on pokračuje ve svém řádění dál. Pokud si něco takového myslí předseda vlády, tak těžko hledat důvod, proč by vojáci Severoatlantické aliance měli chránit bezpečnost našeho souseda na misi, která na Slovensku probíhá a jejíž součástí jsou i čeští vojáci. Dokonce té misi (jsou zde s Němci, Slovinci a Američany) čeští vojáci se středoslovenské Lešti velí.

Jak bylo po napadení Ukrajiny Ruskem v rámci aliance dohodnuto, hlavním úkolem vojenského uskupení NATO na Slovensku je svojí přítomností demonstrovat odhodlání spojenců bránit státy na východním křídle Severoatlantické aliance, odstrašit možného agresora a v případě napadení území Slovenska bránit. Proč by to ale měl někdo dál dělat, když tím možným agresorem je právě Rusko, ke kterému se Fico tak otevřeně lísá?

Kdo je náš spojenec?

Robert Fico u svých nestoudných řečí využívá toho, že zhruba polovině Slováků je imperiální Rusko pořád sympatické. Jako kdyby jim nestačila někdejší dlouholetá okupace sovětskými vojsky po proradném přepadení Československa v roce 1968. Jednotky okupační armády Sovětského svazu byly mimochodem rozmístěny i ve vzpomínané Lešti. Jenže ty tam na rozdíl od vojáků NATO nikdo nezval.

To, že Fico řádí na Slovensku, je věcí tamní vládní slovenské politické reprezentace a jejich voličů. V Česku bychom si ale měli pamatovat, kdo je náš skutečný spojenec, kdo vyhovuje našim národním zájmům a kdo proradně nadbíhá agresivnímu nepřátelskému Rusku.

Den po videu o válce na Ukrajině pak přidal Fico na svůj Facebook další příspěvek. V něm čteme tato slova: „Já nenechám kvôli Ukrajine zdochnúť slovenských poľnohospodárov!“ Zemi, které vládne takový člověk, chrání dnes s dalšími spojenci z NATO i čeští vojáci…