Video placeholde

Fištejn: Hrozí občanská válka, Trump ale není rasista, chce lidi spojovat. Nadřazení se cítí i černoši

Rozpad americké společnosti se dostal do bodu, za kterým už není návratu. Myslí si to publicista a taky americký občan Jefim Fištejn. Radikálové jsou na obou stranách a hrozí občanská válka. Donald Trump za to ale nemůže. Není rasista, ani populista, naopak plní své sliby, tvrdí Fištejn. Je sice prostořeký, ale jeho rétorika není ten problém, který by vedl třeba ke střelbě v El Pasu.

Média namísto pochopení nálepkují a cejchují, míní Jefim Fištejn. Rasistky jsou podle něj demokratické kongresmanky, kterým Trump vzkázal, aby se vrátily do zemí svého původu. Mluvit o invazi migrantů je podle Fištejna konzervativní, je to krize, a Trump nabízí řešení ve formě zdi. Když prezident mluvil o tom, že v průvodu v Charlottesville, kde zaznívaly urážky směrem k Židům, byli taky dobří lidé, chtěl prý spojovat.

White supremacy, tedy bělošská nadřazenost, ke které se hlásil střelec z El Pasa, je podle Fištejna vymyšlený problém. Je tu prý ale taky černošská nadřazenost, o které se nemluví. Muž, který na hranicích s Mexikem zabil 22 lidí, podle Fištejna neměl rasistický motiv, protože prý střílel lidi všech barev.

Trump není populista, co slíbil, to splnil, tvrdí Fištejn. Naopak demokratky, na které útočí, jsou ve svých návrzích radikálnější. Tzv. Green new deal, se kterým přišla kongresmanka Ocasio-Cortezová, by podle Fištejna pro USA byl neuvěřitelně nebezpečný. Média místo analýz dělí lidi na pokrokářské a zpátečnické, a okolo trumpových kauz vymývaly lidem mozky.

Jaké jsou důkazy toho, že ve Spojených státech není fašismus? Čím podle Jefima Fištejna Donald Trump spojuje společnost? Proč jeho rétorika a chování nejsou ten problém, který vyostřuje situaci v USA? A jakou má šanci vyhrát i druhé volby?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>