Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Cizinecká legie

Průzkum: Jsou vojáci hrdinové? Američané říkají, že ano, Britové jsou rozděleni, Němci tvrdí, že ne. A Češi?

V souvislosti s útoky na české vojáky v Afghánistánu, při kterých byli v posledních měsících zabiti 4 příslušníci naší armády, a dalších 7 bylo zraněno, se hojně také diskutuje, zda jsou vojáci hrdinové, či nikoli. Někdo tvrdí, že určitě, jiní říkají, že jsou to pouze „žoldáci“, kteří dělají svoji práci především za peníze. Jak se na tuto věc dívají v USA, Velké Británii a Německu? Agentura YouGov zveřejnila minulý měsíc na toto téma rozsáhlý průzkum, který odhalil zásadní rozdíly v jednotlivých zemích v pohledu na hrdinství vojáků.

Například ve Spojených státech amerických si podle průzkumu agentury YouGov, který se uskutečnil koncem letošního srpna, si až 50 procent lidí myslí, že všichni jejich vojáci jsou hrdinové, bez ohledu na to, co dělají. Dalších 16 procent Američanů považuje za hrdiny pouze vojáky v bojových jednotkách a 17 procent je označuje za hrdiny, pokud uskutečnili v rámci služby nějaký statečný čin. Pouhých 5 procent lidí v USA odpovědělo, že vojáci se nedají považovat za hrdiny.

Ve Velké Británii jsou už výsledky jiné. Tam mnoho lidí o hrdinství v tomto případě nechce hovořit, protože statečnost se bere u vojáků spíše jako přirozená věc. Například v roce 2015 televize BBC odvysílala dokument, ve kterém mnozí váleční veteráni tvrdili, že se cítí nepříjemně, pokud jsou na veřejnosti označováni za hrdiny. Podle průzkumu, ale 32 procent Britů označuje všechny příslušníky armády za hrdiny, 18 jen pokud skutečně bojují a 31 považuje za hrdiny vojáky, kteří mají za sebou statečný čin. Oproti Americe je to značný posun.

Ovšem v sousedním Německu, kde stojí armáda už od konce druhé světové války na okraji zájmu, pouhých 15 procent dotázaných říká, že všichni vojáci jsou hrdinové. Dále 19 procent lidí je označuje za hrdiny, když bojují, ale až 30 procent Němců tvrdí, že vojáci hrdinové nejsou, bez ohledu na to, co dělají. A celá pětina prý nezná odpověď na tuto otázku.

Zajímavé je, že daleko vstřícnější jsou k armádě američtí republikáni, britští konzervativci a v Německu například antiuprchlická AfD (nejméně u našich sousedů podporují vojáky Zelení). Takže obecně pravice stojí tradičně více na straně vojáků, než levice. Ostatně někdejší český sociálnědemokratický ministr zahraničí Lubomír Zaorálek teď řekl, že by se naši vojáci měli z Afghánistánu stáhnout.

Pozoruhodné také je, že v Americe považuje vojáky za hrdiny daleko více žen než mužů.

Průzkumu se zúčastnilo v USA 1202 lidí, ve Velké Británii 1595 osob a v Německu 1094 respondentů, takže je zcela reprezentativní.

Bylo by v souvislosti s těžkou situací našich vojáků v Afghánistánu, zajímavé zjistit, co si skutečně myslí o hrdinství armády Češi.