Čeští vojáci v Afghánistánu

Čeští vojáci v Afghánistánu Zdroj: Foto ara

Na české vojáky v Afghánistánu zaútočil spojenecký voják

V Afghánistánu v pondělí zemřel po útoku další český voják a další dva při tom byli zraněni. Zemřelým je rotný Tomáš Procházka, řekl v úterý ministr obrany Lubomír Metnar. Zároveň oznámil, že zaútočil spojenecký voják a Česká republika z Afghánistánu neodejde. Podle náčelníka Generálního štábu Aleše Opaty útočník necílil primárně na české vojáky, ale na koaliční síly. Padlý český voják bude přepraven do Česka ve středu. Opata také popřel informace deníku Právo, podle kterých byl útočník z jednotky, kterou Češi cvičí. Útočník byl zatčen.

Dva zranění vojáci jsou mimo ohrožení života. Jeden voják bude propuštěn z nemocnice v úterý, druhý byl zraněn střepinou, ale je po operaci ve stabilizovaném stavu a komunikuje. Zaútočil na ně afghánský voják. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil. Armáda pracuje s možností, že byl spojen s Tálibánem, druhou možností je, že útočil ze svých pohnutek.

"Prožívám nejtěžší období kariéry. Žádná slova nenahradí bolest v srdcích rodin, i tak jim musím vyjádřit svoji nejhlubší soustrast a zraněným vojákům popřát hladké zotavení," uvedl k útoku na české vojáky na twitteru ministr obrany Lubomír Metnar. "Pro rodiny i zraněné vojáky uděláme maximum možného a potřebného!" dodal.

O útoku informovala i Severoatlantická aliance, která uvedla, že na spojenecké síly zaútočil afghánský voják a jednoho vojáka NATO zabil a další dva zranil. NATO ale neupřesnilo, jaká byla národnost obětí.

Útočník "truchlil"

Americký list The New York Times napsal, že se k útoku přihlásilo islamistické hnutí Tálibán. Dva afghánští představitelé, kteří si nepřáli kvůli citlivosti informací zveřejnit svou identitu, nicméně uvedli, že "střelba byla důsledkem hádky" a nejspíš nešlo o infiltraci ozbrojenců z Tálibánu.

Střelec, který byl zadržen, údajně truchlil kvůli smrti vlivného afghánského policejního šéfa Abdula Razaka, který zahynul minulý čtvrtek při atentátu v provincii Kandahár. Útočníka podle všeho pobouřily zprávy, které se objevily na sociálních sítích, ve kterých se naznačovalo, že podíl na smrti Razaka nese i americký generál, který z atentátu vyvázl bez újmy.

Podle serveru icasualties.org do dnešního útoku padlo letos v Afghánistánu 11 vojáků, z toho osm Američanů a tři Češi.

Česká armáda v Afghánistánu

Ke zranění pěti českých vojáků došlo v Afghánistánu i minulý týden. Jeden z nich byl zraněn vážně. Těžce zraněný muž byl v Afghánistánu dvakrát operován, do České republiky by měl být převezen na konci tohoto týdne. Atentátníci tehdy zaútočili v okolí základny Bagrám automobilem naloženým výbušninami na obrněný vůz českých vojáků.

Na začátku srpna pak zahynuli v Afghánistánu při sebevražedném útoku tři čeští vojáci. Trojice zemřela během ranní pěší hlídky nedaleko základny v Bagrámu, když se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný útočník. K útoku, při němž byli zraněni dva afghánští a jeden americký voják, se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán, které podniká podobné atentáty proti členům mise NATO či afghánským bezpečnostním silám.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace.

Vedle Bagrámu a Kábulu působí české jednotky také v provinciích Herát a Lógar na základě rozšíření mandátu pro mise, schváleného českým parlamentem letos v červnu, uvedla dnes armáda. V Herátu a Lógaru čeští vojáci pomáhají s výcvikem afghánských ozbrojených složek.

Podle serveru icasualties.org do dnešního útoku padlo letos v Afghánistánu 11 vojáků, z toho osm Američanů a tři Češi.