Video placeholder

V minulém díle jste viděli: Vláda dovolila 4 hodiny s pivem a wi-fi a Babiš vyzval k útoku na registrace

Martin Bryś
Jan Studnička
Martin Bartkovský

Minulý díl ovládl ministr zdravotnictví Petr Arenberger se svou minulostí. Sekundoval mu ministr Havlíček, který nás pustil na zahrádky, ale nechtěl, abychom tam moc chodili. A prezident Zeman na Hradě rozzářil pivní kelímky.

  • V první letošní tropický den se na horách otevřely vleky a lanovky. 
  • Miliardy z EU určené pro zdravotnická zařízení na obnovu po koronavirové krizi se rozdělovaly prostřednictvím soutěže o nejrychlejší kliknutí. Řada nemocnic neuspěla. Té vinohradské, které ještě donedávna šéfoval ministr zdravotnictví Arenberger, se to ale povedlo u všech projektů.
  • Ministr Arenberger je vůbec šikovný obchodník. Své nemovitosti nejprve neměl, potom měl, pak jednu z nich pronajímal nemocnici, kde dělal ředitele, a odtamtud zase odkláněl studie léku do své soukromé praxe. Nápad, že kšefty půjdou lépe na ministerstvu než v ředitelně nemocnice, ale asi nebyl nejlepší.
  • Prezident Zeman a jeho spolupracovníci na Pražském hradě zapálili 30 tisíc svíček za oběti koronaviru. V pivních kelímcích.  
  • Vláda ohlásila, že od 17. května se budou moci otevřít zahrádky restaurací. Vstup na ně bude restauratér moci povolit ale jen lidem testovaným, očkovaným nebo s protilátkami. Hospodští se ohradili, že nemají právo to kontrolovat. Později vláda oznámila, že to budou hlídat hygienici a policie. Policie se na to nechystá a hygiena prý nemá dost lidí. 
  • Dvojministr Havlíček také uvedl, že muzika a v zásadě i wi-fi budou na zahrádkách zakázané, protože není cílem, aby se tam zejména mladí lidé potkávali, dali si jedno pivko a seděli tam čtyři hodiny. Nakonec to tedy taky neklaplo.  
  • Poté, co nám ruští agenti vyhodili do vzduchu muniční sklad a zabili dva lidi, nás Moskva zařadila na seznam nepřátelských zemí. Abychom tam nebyli sami, přidala ještě Spojené státy. 
  • ČSSD vrací do seriálu postavy, o kterých jsme si mysleli, že už je neuvidíme. Po Michalu Haškovi a Milanovi Urbanovi se vrací i bývalý ministr zahraničí dvou úřednických vlád a poradce prezidenta Zemana Jan Kohout. Bude dělat náměstka na ministerstvu zahraničí.
  • V rozhovoru na rádiu Frekvence 1 prezident Zeman mimochodem zmínil, že ho překvapilo, jak státní zástupce Pavel Zeman zdůvodnil své odstoupení, tedy tlakem ministryně spravedlnosti a prezidentovy kamarádky Marie Benešové. Kdyby každý reagoval na kritiku rezignací, nikdo by nezbyl, řekl Zeman.
  • O nedělní půlnoci se otevřela možnost registrace pro lidi starší 40 let. Premiér Babiš je vyzval, ať vezmou web útokem. Poslechli a registrační stránka nevydržela.
  • Proč chtěl jet ministr vnitra Hamáček do Moskvy, stále nevíme. 

A to je všechno, tak zase příště!

Žijeme v seriálu, ne že ne. V Reflexu jsme se rozhodli vám každý týden zprostředkovat děj posledního dílu, abyste nebyli smutní, že vám snad něco uniklo.