Video placeholde

V minulém díle jste viděli: Vláda dovolila 4 hodiny s pivem a wi-fi a Babiš vyzval k útoku na registrace

Minulý díl ovládl ministr zdravotnictví Petr Arenberger se svou minulostí. Sekundoval mu ministr Havlíček, který nás pustil na zahrádky, ale nechtěl, abychom tam moc chodili. A prezident Zeman na Hradě rozzářil pivní kelímky.

  • V první letošní tropický den se na horách otevřely vleky a lanovky. 
  • Miliardy z EU určené pro zdravotnická zařízení na obnovu po koronavirové krizi se rozdělovaly prostřednictvím soutěže o nejrychlejší kliknutí. Řada nemocnic neuspěla. Té vinohradské, které ještě donedávna šéfoval ministr zdravotnictví Arenberger, se to ale povedlo u všech projektů.
  • Ministr Arenberger je vůbec šikovný obchodník. Své nemovitosti nejprve neměl, potom měl, pak jednu z nich pronajímal nemocnici, kde dělal ředitele, a odtamtud zase odkláněl studie léku do své soukromé praxe. Nápad, že kšefty půjdou lépe na ministerstvu než v ředitelně nemocnice, ale asi nebyl nejlepší.
  • Prezident Zeman a jeho spolupracovníci na Pražském hradě zapálili 30 tisíc svíček za oběti koronaviru. V pivních kelímcích.  
  • Vláda ohlásila, že od 17. května se budou moci otevřít zahrádky restaurací. Vstup na ně bude restauratér moci povolit ale jen lidem testovaným, očkovaným nebo s protilátkami. Hospodští se ohradili, že nemají právo to kontrolovat. Později vláda oznámila, že to budou hlídat hygienici a policie. Policie se na to nechystá a hygiena prý nemá dost lidí. 
  • Dvojministr Havlíček také uvedl, že muzika a v zásadě i wi-fi budou na zahrádkách zakázané, protože není cílem, aby se tam zejména mladí lidé potkávali, dali si jedno pivko a seděli tam čtyři hodiny. Nakonec to tedy taky neklaplo.  
  • Poté, co nám ruští agenti vyhodili do vzduchu muniční sklad a zabili dva lidi, nás Moskva zařadila na seznam nepřátelských zemí. Abychom tam nebyli sami, přidala ještě Spojené státy. 
  • ČSSD vrací do seriálu postavy, o kterých jsme si mysleli, že už je neuvidíme. Po Michalu Haškovi a Milanovi Urbanovi se vrací i bývalý ministr zahraničí dvou úřednických vlád a poradce prezidenta Zemana Jan Kohout. Bude dělat náměstka na ministerstvu zahraničí.
  • V rozhovoru na rádiu Frekvence 1 prezident Zeman mimochodem zmínil, že ho překvapilo, jak státní zástupce Pavel Zeman zdůvodnil své odstoupení, tedy tlakem ministryně spravedlnosti a prezidentovy kamarádky Marie Benešové. Kdyby každý reagoval na kritiku rezignací, nikdo by nezbyl, řekl Zeman.
  • O nedělní půlnoci se otevřela možnost registrace pro lidi starší 40 let. Premiér Babiš je vyzval, ať vezmou web útokem. Poslechli a registrační stránka nevydržela.
  • Proč chtěl jet ministr vnitra Hamáček do Moskvy, stále nevíme. 

A to je všechno, tak zase příště!

Žijeme v seriálu, ne že ne. V Reflexu jsme se rozhodli vám každý týden zprostředkovat děj posledního dílu, abyste nebyli smutní, že vám snad něco uniklo.