Ve Špindlerově Mlýně pod sjezdovkou Svatý Petr budou moci lyžaři konečeně lyžovat.

Ve Špindlerově Mlýně pod sjezdovkou Svatý Petr budou moci lyžaři konečeně lyžovat. Zdroj: ČTK/Taneček David

Havlíček květnovým otevřením vleků a sjezdovek sebral satirikům práci. Větší pičovinu už nevymyslíme

Na tiskové konferenci ministři Karel Havlíček v poklidu četl seznam, co všechno se bude rozvolňovat, a úplně na konci bez nějakých větších fanfár a hudby v pozadí prozradil, že se od desátého května otevírají vleky a lanovky. Patrně nevědomky tak zasadil další a zřejmě již poslední hřebíček do rakve všem českým satirikům.

„To fakt nejde tohle. My se snažíme, co to dá, ale vláda je vždy před námi o krok napřed. Já mám hypotéku a musím živit rodinu. Politická satira má v České republice dlouhou tradici. Werich, Šimek nebo třeba i Čtvrtníček na začátku devadesátých let. To byli velikáni satiry a géniové své doby. Dneska by však tito titáni satiry třeli bídu s nouzí stejně jako my. Vždyť se na to podívejte, co se děje. Dneska my satirici nemůžeme přijít s ničím dechberoucím a šokujícím, protože realita je mnohem šílenější, než zvládneme vymyslet. Podívejte se, co ti klauni vyvádějí po čas koronaviru. To snad ani nejde vymyslet. My satirici jsme tak degradovali v pouhý přepis skutečnosti, protože satira se dneska už nedělá. My v ní totiž žijeme. Satira je náš každodenní chléb. Myslel jsem si, že se to třeba postupně začne lepšit. Že přijdou lepší dny. Ale teď ministři Karel Havlíček otevřel v půlce května vleky pro lyžaře a to je konec. Konec satiry. To nejde nijak přebít,“ začal vzlykat Petr Molnár, který se živí jako satirik na volné noze. 

Petr Molnár není sám, který cítí, že se za stávajících podmínek a vlády nedá v České republice dělat adekvátně satira.

„Ten trend je dlouhodobý a často ani z titulků v médiích nejde poznat, zda se jedná o satiru anebo o regulérní zprávu. Lidé si na to navykli a je těžké je nějak šokovat, zaskočit a rozesmát. Naši členové si stěžují, že lidé berou jejich satiru vážně jako pravdivé události, protože ta hranice mezi realitou a satirou padla už dávno. Když dneska ministři Havlíček v půlce května otevře sjezdovky, nikomu to nepřijde divné. Naopak s tím všichni tak nějak počítají a možná se diví, že s jejich otevřením nepočkal do června. Stát se tohle dejme tomu před deseti lety, všichni to budou brát jako vtip. Jako legraci. Dneska se tomu nikdo nesměje. 

Z toho důvodu naši členové od dělání satiry opouštějí a začínají se živit různě. Někdo rozváží potraviny, jiný zase pracuje na poště. Česká satira vymírá a spěje ke svému konci,“ pronesl hořce Evžen Soukup, předseda Českého svazu satiriků, který odhaduje, že do roka česká satira definitivně končí. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že samotná vláda má očividně zmatek v tom, co nám vlastně přikazuje, zakazuje a dovoluje.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>