Video placeholde

Buchtík: Lidi jsou smrtelně naštvaní, stát umí jen zákazy a příkazy, vláda ztratila nejvíc důvěry na světě

Milion lidí je hodně naštvaných na společnost a my teď hrajeme o to, aby to brzy nebyly tři miliony, říká ředitel výzkumné společnosti STEM a člen Mezioborové skupiny pro epidemické situace Martin Buchtík. Rozvolňování teď podle něj jde nejlepší možnou cestou hledání kompromisu. Zároveň ale není dobré trvat na zákazech, které odporují pandemickému zákonu. Zdůrazňuje ale, že teď nestojíme před dobrými variantami. Ty, které před námi jsou, jsou vždy špatné, ale snažíme se prý zabránit další vlně. Vláda zároveň prošla největší ztrátou důvěry na světě.

Spoustu věcí jsme za poslední rok aspoň symbolicky vůbec nezvládli, říká Buchtík. Nejde podle něj jen o to, co vláda přesně dělá, ale i o to, jak je schopná to vysvětlovat a bránit excesům, jako byli třeba ty exministra Prymuly. To přispívá k tomu, že lidi nechtějí dodržovat opatření, ale je to jen jeden z důvodů. Podle Buchtíka ale těch, kteří si myslí, že opatření jsou příliš tvrdá, není většina, je jich asi 30 %, přesto jsou slyšet.

Podle Buchtíka je legitimní říct, že školy nemají být prioritou, ale je to politické rozhodnutí, která do rozhodování zasahují. Do jisté míry se teď prioritizují sportovní stadiony a MeSES se o tom, že na nich budou diváci, dozvěděl až z médií. Buchtík míní, že často rozhodování politiků formují jejich „omyly“. Na začátku je třeba časový odhad vývoje pandemie, který posunou nejdřív média, pak sám politik. Následně na onom „omylu“ lpí, protože nechce ustoupit.

Stát jde formou zákazů a příkazů, české právo ale některé věci neumožňuje zakázat, tak se vymýšlí věci, jak to udělat, popisuje Buchtík. Podobně se podle něj zavedl zákaz vycházení po 21:00, aby lidé nepořádali party v bytě. To stejné opatření ale může působit jako nesmysl. Podobný příkladů je víc. Z opatření se stala signalizační věc, která ukazuje, že na tom jsme lépe nebo hůř. Buchtík říká, že stát s lidmi neumí komunikovat na základě důvěry. Zákazy jsou tak striktní i proto, že by jinak nebyl prostředek, jak je vymáhat.

Procházíme největší krizí za posledních 30 let, míní Buchtík. Stát se snaží, aby množství lidí, kteří budou oprávněně smrtelně naštvaní na stát, bylo co nejmenší. Ale je jich už teď hodně. To, jak to českou společnost změní, ovlivní několik věcí. Další případná mutace, která obejde očkování, očkování samotné, ale i volby a možná politická nestabilita po nich.

Jak můžou podzimní volby ovlivnit další roky? Co další vládu čeká a co jí ohrozí? Je to, že jsme experti na všechno, včetně epidemie, česká specialita? A budou lidé dodržovat přísná opatření, pokud přijde další vlna?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>