Video placeholde

Exministr Blatný byl lidský a vtipný, chtěl pomoct lidem a zemi, chyby se staly, říká jeho bývalá mluvčí Peterová

Barbora Peterová má za sebou 5 měsíců v roli mluvčí ministerstva zdravotnictví. Říká, že to bylo asi to nejtěžší, co v kariéře zažila. Předtím přitom působila i jako mluvčí vlády premiéra Babiše. Připouští, že se staly chyby a ne vše se povedlo komunikovat dobře, zároveň ale prý často působila jako hromosvod pro problémy, za které nemohla.

Ministr Blatný do toho šel, protože chtěl pomoct lidem a této zemi, byl lidský a vtipný, říká o svém šéfovi na ministerstvu Peterová. Lidsky si prý sedli a fungovalo to mezi nimi. Podle Peterové byl často pod politickým tlakem, sám se přitom cítil být odborníkem, ne politikem. I proto možná komunikoval méně, než bylo třeba. Jemu i mluvčí Peterové šlo prý víc o práci, tedy aby vůbec bylo o čem mluvit.

Peterová popisuje, že premiér Babiš zasahoval do rozhodování ministerstva, specificky mluví o očkování a logistice kolem něj. Vytýkací dopisy, které premiér Blatnému psal, podle ní byly běžnou komunikací, byť asi ne ideální. Odmítá, že by Babiš tlačil i na její odvolání, jak o tom informovala média. Tvrdí, že s ním dobře vycházela, i když působila jako mluvčí vlády.

Podle Peterové byla občas za problémy v komunikaci rychlost vývoje situace nebo nedostatek informací, které musela zjišťovat. Říká, že třeba o pozastavení očkování v lednu neinformovala chybně, bylo to prý rozhodnutí koordinátorky očkování, které pak musel Blatný upřesňovat. O kritice na svou hlavu ze strany médií ví, ale odmítá ji. Nikdy se od kolegů prý nedozvěděla, kde přesně má být problém.

Co je pro mluvčí nejdůležitější? Jak Barbora Peterová vysvětluje některé emotivní tweety? Jaký byl Jan Blatný? A jak do jeho rozhodování zasahovala politika?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>