Video placeholde

Primář Straka: V nemocnici se umíralo ve velkém, může za to Babiš, o promořování věděl. Je to psychopat

Bylo to peklo, opravdu jsme museli volit, koho zachráníme, na ARO umřeli i víc než čtyři lidé z pěti, líčí situaci v nejhorší fázi pandemie primář interny sokolovské nemocnice Martin Straka. Regionu se podle něj nedostalo zdaleka dost pomoci, místo toho je kolegové z Prahy kritizovali. Říká, že ministr Blatný a profesor Černý o covidu lhali.

Podle Straky v Česku platila strategie promořování, o které musel vědět i premiér Babiš. Změnilo se to až v posledních týdnech, kdy ministerstvo začalo naslouchat expertům. Primář říká, že zemřelo výrazně víc lidí, než stát přiznává, a zároveň jsme nejhorší v ekonomice i v počtu mrtvých. Že by za to nikdo nemohl, je lež.

Zodpovědnost za mrtvé jde za premiérem Babišem a ministrem Blatným, míní Straka. Babiš je podle něj psychopat, který musí mít absolutní vliv na rozhodování. Právě jeho otisk je v rámci nezvládnutí pandemie ten nejsilnější. Straka přitom odmítá, že by jeho politické názory zabarvovaly jeho názory odborné. Pochybení jsou podle něj jasně definovaná, v kritice vlády i Babiše je přitom skutečně velmi ostrý.

Straka věří, že teď už jsme z nejhoršího venku. V sokolovské nemocnici si můžou odpočinout, ale následky se s lékaři, zejména těmi z JIP a ARO, potáhnou dlouho. Primář popisuje, že úmrtnost u něj na oddělení stoupla desetinásobně, o britské mutaci viru přitom prý věděli už na začátku ledna. A už tehdy taky bylo jasné, že je výrazně nebezpečnější.

Jak těžké byly poslední měsíce pro sokolovskou nemocnici? Jakou roli teď ještě můžou hrát další mutace? A proč je podle MartinaStrakay ostrá kritika Andreje Babiše opodstatněná a nutná? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>