Video placeholde

Schillerová: Životy mají velkou cenu, ale zavření průmyslu nepodpořím. Peníze na kompenzace mám do června

Peníze na pomoc lidem máme do června, pak počítáme s tím, že pojede ekonomika naplno, říká ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová /nestr. za ANO/. Teď mají lidé ještě vydržet do Velikonoc, pak se budou pomalu otevírat školy. Schillerová přiznává, že si vláda zahrává s důvěrou lidí a že její komunikace byla zásadní chyba.

Pro uzavření průmyslu ruku nikdy nezvednu, jsem ale pro častější testování, říká Schillerová. Vláda se baví o testování ve firmách jednou za 5 dní, Schillerová v rozhovoru ale připouští, že by mohlo být ještě častější. Proti uzavření průmyslu argumentuje ekonomickými náklady a nízkým procentem pozitivních ze zatím provedených testů. Říká, že jí (a vládě) záleží na životech lidí, ale problém je komplexnější. 

Zdravotníci dostanou slíbené odměny v květnové výplatě, oznamuje Schillerová. Budou to peníze na tento rok, přestože jim je vláda, respektive premiér, slibuje od prosince. S žádnými dalšími odměnami nepočítá, možnost pak ale má ještě ministr zdravotnictví.

Nevím, jestli uzavření okresů je právě to, co zabralo, říká Schillerová k protiepidemickým opatřením vlády. To, že před 3 týdny členové vlády, včetně premiéra, mluvili o tom, že mají lidé vydržet jen právě 3 týdny, zpochybňuje. Nebylo to podle ní tak myšleno. Teď zdůrazňuje, že rozvolňování prostě možné není a lidé mají vydržet do Velikonoc. Pak už ale přijde na řadu rozvolnění, první se přitom budou otevírat školy.

Komunikace vlády byla zásadní chyba, udělali jsme řadu chyb, přiznává vicepremiérka. Stojí si za tím, že jaro vláda zvládla výborně. Teď připravuje nové podpůrné covidové programy (společně s MPO) a říká, že už nikdo nepropadne. Zároveň nevidí zásadní problém v tom, jak byly (nebo nebyly) kompenzace vyplácené v posledních měsících, i když byly i firmy, které nedosáhly na nic. Připouští taky, že v rámci pandemického zákona se budou muset firmy o náhradu škody soudit.

Jak dlouho bude stát ještě lidem pomáhat? Jaký krizový scénář má Alena Schillerová připravený, pokud se v půlce roku ekonomika nerozjede? Proč vláda zatím neposlala do ekonomiky slibovaných 1,2 bilionu? Jaký smysl mají pro firmy zaručené úvěry? A jak ministryně obhajuje nastavení kompenzačních programů?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>