Video placeholde

Zaorálek: Vadí mi výměny ministra zdravotnictví, je to k horšímu, opozice pád vlády ve skutečnosti nechce

Opozice ve skutečnosti nechce pád vlády, nevěřím jí, musíme tuhle bitvu ještě dobojovat, říká ministr kultury Lubomír Zaorálek /ČSSD/. Snaha o vyslovení nedůvěry je podle něj od opozice spíš hra. Zaorálek připouští problémy vlády, ale důležitější podle něj je, aby boj s pandemií dotáhla do konce. Vadí mu třeba, že se stále mění ministr zdravotnictví, což řadu věcí komplikuje. ČSSD podle něj musí dál prosazovat levicová témata, v tom ji nikdo nenahradí.

Michala Haška bych si já nevybral, odpovídá Zaorálek na otázku, jestli mu návrat Haška tentokrát do funkce náměstka ministra vnitra vadí. ČSSD ale podle něj teď není ve špatné kondici. Do voleb by měla prosazovat třeba přenastavení daňového mixu, včetně progresivního zdanění příjmů i nemovitostí. Právě hlas ČSSD by prý chyběl, pokud by se do sněmovny nedostala. Nikdo jiný totiž levicová témata tak neuchopí.

Zaorálek popisuje, jak moc komplikují boj s pandemií neustálé změny na pozici ministra zdravotnictví. Poslal mu teď například stanovisko k dalšímu rozvolňování a pravidlům v kultuře, které už podle něj prostě nemůže počkat. Zdržela se prý ale taky aplikace, díky které by lidé mohli dokládat výsledky testů, a pilotní projekty. Zaorálek teď chce, aby se ten první v kultuře konal 10. května, šlo by o koncert filharmonie s PCR testy. V druhé polovině května by pak mohly být povolené venkovní koncerty, v červnu pak další kulturní akce. Pokud tedy nepřijde další vlna pandemie.

Zaorálek tvrdí, že vláda už lidem pomáhá dost, jde ale o pomoc s přežitím, ne náhradu zisků. Odmítá třeba kritiku ze strany Michala Davida nebo Jana Hrušinského, i oni podle něj nejspíš na nějakou pomoc dosáhli. V rozpočtu teď ale potřebuje vyjednat ještě miliardu korun na kompenzace v kultuře v letošním roce. V dalších letech pak v rámci programu obnovy půjdou do kultury miliony. Zmiňuje třeba jednání s Netflixem, který se bojí, že v Česku nebude pro jeho byznys, tedy kreativní průmysl, dost lidí. Na to je podle Zaorálka třeba se zaměřit.

Jak by mohla vypadat kultura v dalších týdnech, včetně pilotního koncertu? Proč by měla vláda zůstat a proč Lubomír Zaorálek nevěří opozici? Vadí mu střet zájmů premiéra Babiše? A jak je na tom teď opravdu ČSSD? Dozvíte se v rozhovoru.

Podívejte se na starší rozhovor s ministrem Zaorálkem v Prostoru X:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Lubomírem Zaorálkem • Prostor X