Video placeholde

Šlachta: Milenka premiéra řídila zemi, 150 kg zlata je na soudě v Olomouci, chceme zvláštní soudy pro korupci

Spolupráci s žádnou stranou nevylučuji, s programem nám bude radit třeba exnáměstek ministra zdravotnictví Aleksi Šedo, říká bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Jeho hnutí Přísaha chce představit program během několika týdnů, do té doby nechce příliš říkat detaily. Boj proti korupci a přístup „padni, komu padni“ mají ale třeba zajistit specializované soudy. Šlachta v kauze Vrbětice důvěřuje BIS a bezpečnostním složkám a nepochybuje, že za výbuchem je Rusko.

Pokud sdělení obvinění milence premiéra zapříčiní, že padne vláda, tak ta vláda byla, jaká byla, říká Šlachta o zásahu na Úřadu vlády z roku 2013. Odmítá, že by byl přehnaný nebo že by z něj nic nevzešlo. Tvrdí, že zakročení proti milence premiéra, která tu řídila zemi, bylo nutné. Nešlo ale prý o nic politického, neodstřelili prý žádného politika. Za pád vlády podle něj nemohli. Obvinění na adresu exžalobce Grygárka, kvůli kterým je na něj podaná žaloba, je prý připraven obhájit u soudu.

Šlachta přiznává, že ho hnutí ANO zklamalo, že do něj vkládal nějaké naděje. Odmítá, že by byl ve větším kontaktu s premiérem Babišem, viděli se ale několikrát. Případnou spolupráci s hnutím ANO nebo i SPD ale nevylučuje. Tvrdí, že nechce na nikoho plivat a vymezovat se negativně. S programem budou hnutí Přísaha radit a odborně ho zaštítí exnáměstek ministerstva zdravotnictví Aleksi Šedo nebo bývalý prezidentský kandidát a zbrojař Jiří Hynek.

Šlachta mimo jiné prosazuje přístup „padni, komu padni“ a boj proti korupci, který podle něj pořád lidi štve a je pro ně velkým tématem. Tvrdí, že ví, jak to řešit. To, že s podobnou rétorikou šel do voleb i kdysi Andrej Babiš, mu nepřijde jako problém. Říká, že on není Babiš a že nabídne i konkrétní řešení. Třeba v daňových otázkách, zdravotnictví i bezpečnosti, chce ale program představit až v květnu.

Za kampaň už hnutí Přísaha utratilo přes 2,5 milionu korun, Šlachta je připraven doložit všechny příjmy a výdaje od začátku roku. Přísaha byla kritizována za to, že bylo její financování netransparentní, s tím ale Šlachta nesouhlasí. Naposledy získal 1,5 milionu od firmy ILS, důvody má prý vysvětlit přímo majitel firmy.

Jak se Robert Šlachta dívá na nebezpečí Ruska a dalších zemí? Jaké jsou jeho priority a s kým je chce prosazovat? Funguje ještě na lidi boj proti korupci? A byl v čele ÚOOZ skutečně úspěšný?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>