Video placeholde

Havrdová: Stát už nesmí zakazovat, opatření jsou za hranou, brání lidem zlepšit si zdraví. Ať nás hned otevřou

Prezidentka České komory fitness a moderátorka Jana Havrdová říká, že stát by měl fitness centra, respektive celý fitness ekosystém, otevřít co nejdřív. Firmy jsou připravené dodržovat přísná hygienická pravidla a vyžadovat testy. Podle Havrdové budou dopady koronavirové krize na zdraví Čechů fatální, protože se hýbou ještě méně než předtím a cvičení doma úplně nahradit nejde. Komora se brání žalobou, která by prý mohla být úspěšná.

Jsme součást řešení, pohyb je nezbytný, nejsme volnočasová aktivita, ale zdravotně preventivní péče, zdůrazňuje Havrdová. Cvičení je podle ní prospěšné pro zlepšení imunity a obecně kondici, která vede i k lepší prognóze v případě nakažení. Řada aktivit nejde nahradit doma nebo chůzí a během, může to vésti k špatným návykům například u dětí.

Havrdová vybízí k širšímu použití testů. Pokud je možné jít s nimi do školy či do práce, proč ne do fitness centra, ptá se. Hospodářská komora podle ní připravuje aplikaci a infrastrukturu, kterou bude možné využít. Testovat taky můžou samotná fitness centra, ta velká jsou na to připravená. Podle Havrdové jde zajistit, že otevření skutečně bude bezpečné a prospěšné.

Fatální dopady covidu tu s námi budou roky, pocítíme je u dětí, ale zejména u starších lidí, míní Havrdová. Česko na tom s pohybem a nadváhou nebylo dobře, situace se teď jen horší. Zároveň by podle ní kvůli dopadům pandemie mohla celkově skončit až čtvrtina fitness center a dalších podobných podniků.

Jak se Česká komora fitness staví k podnikům, které jsou otevřené navzdory opatřením? Jak může fungovat bezpečné otevření fitness center? Na co přesně míří žaloba z jejich strany?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>