Video placeholde

Janek Kroupa: Přece nemůžeme lhát, proti Hamáčkovi máme víc svědectví. Věřím, že se objeví další důkazy

Máme přímé svědky ze schůzky na ministerstvu vnitra, kteří potvrzují, že Jan Hamáček chtěl s Rusy zobchodovat konec kauzy Vrbětice, říká novinář Janek Kroupa. Mrzí ho reakce novinářů, kteří místo aby sami odvedli novinářskou práci, jen opakují výroky Hamáčka. Věří, že se objeví exaktnější a viditelnější důkazy pro tvrzení, která v Seznamu přinesl. Teď víc ze schůzky odhalit nemůže.

Jan Hamáček se zamotává do svých lží, říká Kroupa o posledních výrocích předsedy ČSSD a ministra vnitra. Stojí si za celou verzí příběhu tak, jak ho postupně představil v několika článcích. Hamáček podle něj opravdu připravoval cestu do Moskvy a opravdu na ní chtěl vyměnit vrbětickou kauzu za vakcíny a summit Biden – Putin. Otázka, jak by mohla podobná cesta proběhnout bez toho, aby došlo i k řešení výbuchu ve Vrběticích a účasti Ruska na něm, je prý zásadní.

Kroupa odmítá prozradit, jestli má nahrávku z klíčového jednání na ministerstvu vnitra. Říká, že citace z něj jsou ale přesné, zároveň přitom nechce prozradit, co přesně z toho, co napsal, na schůzce skutečně zaznělo. Hlavní je pro něj ochrana zdroje, který by jiným postupem byl kompromitován. Zároveň prý verzi příběhu potvrzuje řada lidí, včetně třeba vládního úředníka. V rozhovoru popisuje, jak se postupně skládal dohromady a jak o něm s kolegy přemýšleli.

Přece nemůžeme lhát a zatajovat část pravdy, říká Kroupa na obranu svého novinářského postupu. Odmítá, že by se z jeho strany stala nějaká chyba, naopak kritizuje přístup části novinářů, kteří sami jakoby rezignují na novinářskou práci a jen opakují výroky obou stran. Říká, že ho podobný přístup mrzí. Zároveň nerozumí tomu, proč další účastníci schůzky na ministerstvu vnitra už nepromluvili.

Video placeholde
Hamáček vs. Seznam: Chtěl ministr vnitra prodat Vrbětice za Sputnik? • reflex.cz

Jaké důkazy má Janek Kroupa pro tvrzení, že Jan Hamáček opravdu chtěl v Rusku obchodovat s vrbětickou kauzou? Jak přemýšlí o kritice? A jakou roli hraje kontext a jeho skládání do uceleného příběhu?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>