Video placeholde

Hřebejk: K filmu se možná nevrátím, o Babišovi si myslím to nejhorší, Blatný mu vadil v cestě. Je tu pokrytectví

Režisér Jan Hřebejk právě dotočil minisérii Pozadí událostí a Česká televize v neděli uvede první díl další minisérie Boží mlýny. Říká, že mu teď tato forma vyhovuje víc, protože mu dovoluje na větším prostoru jít do větší hloubky postav. Vadí mu pokrytectví, které vidí ve společnosti, a věnuje se mu i v poslední minisérii. O politicích stále mluví velmi ostře.

Hřebejk připouští, že neví, jestli se k filmu vrátí, i kvůli nejisté budoucnosti filmového průmyslu po pandemii. Je podle něj otázka, jaká kina přežijí a na jaké filmy budou chtít lidé chodit. Je to i otázka peněz a nutné propagace. Roli přitom v Hřebejkově přemýšlení hraje i trilogie Zahradnictví, kterou má sám za neúspěch. Neví, jestli sám udělal vše, co bylo v jeho silách.

Je to o pokrytectví a lži, říká o Pozadí událostí Hřebejk. Minisérie z prostředí vysokých škol tematizuje i společenské změny a vztahy a měnící se vztahy mužů a žen, které Hřebejka zajímají. Nejde ale podle něj o něco, co by například zesměšňovalo hnutí #metoo. Zmiňuje ale příklad falešných obvinění, které zažil i sám na FAMU. Pokrytectví ale Hřebejkovi vadí obecně ve společnosti a vidí ho i v politice. Za odvoláním ministra Blatného například, v chování premiéra Babiše nebo SPD. O hnutí ANO a SPD si prý myslí jen to nejhorší.

Boží mlýny, které uvede v neděli Česká televize, vychází z reálných zkušeností novináře Janka Kroupy. Podle Hřebejka už tyto příběhy občas hraničí s absurdností, pracovat v minisérii s nadsázkou a komedií proto bylo přirozené. Narozdíl od Pozadí událostí jde o 5 samostatných příběhů, které ale spojují hlavní postavy.

Kde vidí Jan Hřebejk v české politice pokrytectví? Proč si myslí to nejhorší o SPD a ANO? Jak se podle něj mění filmový průmysl? A jakou roli v něm chce dál hrát?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>