Video placeholde

Exministr Petříček: Nechápu Hamáčkův zastírací manévr, okolo cesty do Moskvy je spousta otazníků

Bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček /ČSSD/ tvrdí, že okolo plánované cesty Jana Hamáčka do Moskvy je spousta otazníků, které se musí vysvětlit. Obvinění, která přinesly Seznam Zprávy, jsou podle něj příliš vážná. Nevylučuje přitom, že by mohla být i pravdivá. Petříček zdůrazňuje, že poslední dění podkopává postavení Česka ve světě. Prezident Zeman ale svými výroky podle něj možná jen záměrně provokuje.

Petříček říká, že nechápe zastírací manévr, který měl podle svých slov plánovat Jan Hamáček. Nedává mu smysl a nestandardní je i to, že českého velvyslance v Moskvě Pivoňku pozval do Česka právě Hamáček bez vědomí ministerstva zahraničí. Je podle něj klíčové, aby účastníci schůzky, na které se mělo podle Seznam Zpráv mimo jiné mluvit o vyměnění vrbětické kauzy za vakcíny Sputnik V, promluvili a věci co nejvíc vysvětlili.

Petříček věděl o celé vrbětické kauze od 7. dubna. Odmítá, že by vyzradil tajné informace. Nevyloučil, že věděl, že o zapojení Ruska do výbuchu věděla i média. Informace s tím související se podle něj objevovaly už minulý rok. Tvrdí, že kdyby zůstal ministrem, jednání s Ruskem by zvládl. Postupoval by profesionálně a chtěl by, aby se vše komunikovalo české veřejnosti jasně, což se bohužel nedělo.

Petříček bude v příštích dnech a týdnech jednat s pražskou ČSSD o tom, jestli bude jejím lídrem kandidátky do sněmovny, respektive jestli vůbec bude kandidovat. Zatím nominaci má. O odchodu z ČSSD nepřemýšlí, i když je podle něj problém, že v ní roste vliv třeba Michala Haška. Bojí se, že se sociální demokracie do sněmovny nedostane.

Petříček odmítá, že by byl k Číně měkčí než k Rusku. Moskva podle něj jedná s Českem s despektem a obecně je její působení v Evropě jiné než Pekingu. I vůči němu se ale přístup mění. Petříček říká, že od jeho nástupu do funkce se objevila řada důkazů, třeba směrem k chování Číny k Ujgurům nebo v otázce Hongkongu, které přispěly ke změně pohledu na Čínu.

Je reakce spojenců Česka na Vrbětice dostatečná? V čem nedává vysvětlení Jana Hamáčka Tomáši Petříčkovi smysl? Jaký přístup k Rusku je teď ten správný? A co všechno Petříček o kauze skutečně věděl?

Co říkal Jan Hamáček k vyhazovu Tomáše Petříčka:

Video placeholde
Hamáček o vyhazovu Petříčka: ČSSD musí být srozumitelnější. A promluvil o Sputniku V a jednání s Rusy • Blesk Zprávy / ČTK

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>