Video placeholde

Černochová: Vrbětice byl politický státní terorismus, Zeman o tom možná věděl už v prosinci, šlo by o velezradu

Předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová /ODS/ je přesvědčená o síle důkazů v kauze zapojení Ruska ve výbuchu ve Vrběticích. Reakce podle ní musí být rázná, před Rusy nemůžeme ukázat slabost. Odsuzuje mlčení prezidenta Zemana, lidé by právě teď jeho slova slyšet měli. Tlak na hlasování o nedůvěře teď podle ní strany koalice SPOLU vzít zpět nemůžou, hůř prý být nemůže.

Byl to politický státní terorismus, říká o útoku ve Vrběticích Černochová. Šlo o příslušníky jednotky, kterou přímo úkoluje prezident Putin a která může zabíjet. Není přípustné, aby se tito lidé pohybovali po Česku, reakce musí být tvrdá. Černochová podporuje vypovězení dalších ruských diplomatů tak, aby jejich počet byl stejný jako počet českých diplomatů v Moskvě.

Černochová se mohla seznámit s tajnými detaily vyšetřování a tvrdí, že důkazy jsou přesvědčivé a nemá o nich pochyby. Dává jí smysl i to, že vyšetřování trvalo sedm let, protože se věci výrazně změnily po pokusu o otravu dvojitého agenta Skripala. Poslankyně ale nevěří vicepremiéru Hamáčkovi, že jeho cesta do Moskvy měl být zastírací manévr. Od bezpečnostních služeb prý nic takového neslyšela.

Prezident Zeman možná věděl o zapojení Rusů ve Vrběticích už loni v prosinci, míní Černochová. Tehdy chtěl po BIS jména agentů a další podrobnosti, což je prý velmi podezřelé. Pokud by se to potvrdilo, šlo by z jeho strany o velezradu. Černochová upozorňuje, že okolí prezidenta je bezpečnostní riziko. S utajovanými informacemi se můžou seznámit lidé, kteří nemají prověrku, jako třeba kancléř Mynář nebo poradce Nejedlý.

Černochová hájí postup ODS, respektive koalice SPOLU, ve věci vyslovení nedůvěry vládě. Je podle ní pořád třeba, i když je teď situace složitá. Hůř prý být nemůže, protože už teď jsou ve vládě lidé prezidenta Zemana. Navíc snaha o rozpuštění sněmovny a předčasné volby je podle Černochové past. Není totiž vůbec jisté, že by je prezident skutečně vypsal do 60 dnů, konat by se tak vůbec nemusely.

Proč je teď podle Černochové Česko bezpečnější? Podporuje kroky vlády? Proč je třeba proti Rusku přitvrdit? Bojí se eskalace, případně odplaty i proti své osobě? A jakou roli teď hraje (nebo má hrát) prezident Zeman?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>