Video placeholde
Jan Hamáček ve Sněmovně (5.5.2021)
Jednání Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a Vojtěch Filip (KSČM) (4.5.2021)
Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při jednání Poslanecké sněmovny (4.5.2021)
Jan Hamáček ři příchodu na jednání vlády (26.4.2021)
Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček
15
Fotogalerie

Utrpení Jana Hamáčka aneb Kdo tu chce zabít sociální demokracii

Podruhé za sebou je ČSSD ve vládě, balancuje ale na hranici politického přežití. Respektive neví, jestli se po příštích volbách vůbec dostane do sněmovny. A teď se na ní navíc navalily útoky z několika stran. Vrbětice, Sputniky, ochranné prostředky proti koronaviru…

…voliči jsou navíc, jak známo, tvorové nevděční. „Sociální demokracie tuto zemi už dvakrát vytáhla z ekonomické krize,“ snažil se šéf strany Jan Hamáček vyzdvihnout úspěchy „oranžových“ ve čtvrtečním pořadu Epicentrum na Blesk.cz. Jenže ČSSD není vnímána jako ekonomický zachránce, to spíš jako parta utrácečů. A mnozí z těch voličů, kterým to vyhovuje, momentálně dávají přednost hnutí ANO.

Sociální demokraté nejsou v lehké pozici. Průzkumy veřejného mínění je staví někde kolem hranice vstupu do Poslanecké sněmovny, agentura Kantar CZ jim například v nejnovější studii přiřkla jen čtyři procenta. Uvnitř strany se to občas mele, objevují se protichůdné názory na setrvávání v koalici, kde ČSSD tahá za kratší konec provazu.

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše: Je jedno, proč chtěl jet Hamáček do Moskvy. Tato vláda neměla už dávno vládnout • Reflex.cz

A teď k tomu kauza Vrbětice. „Myslel jsem, že bude prostor pro slavení, pro oceňování a místo toho tady řešíme vlastizradu, to je naprosto neuvěřitelné,“ postěžoval si Jan Hamáček na Blesku. A šel ještě dál. Dostává prý stovky výhružných mailů, prožívá nejhorší okamžiky svého života, zhroutil se mu svět… „Děti se mě ptají, jestli půjdu do vězení,“ zahrál na emoce diváků.

Je pravda, že konstrukce s plánovanou výměnou milionu vakcín Sputnik V za mlčení o ruské účasti na explozích ve Vrběticích může znít přitažená za vlasy. Na druhou stranu se do toho vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček i sám dost zamotal.

Což přiznal i v dopise straníkům, kde u proklamované cesty do Moskvy připouští, že „zpětně to asi nebyl nejšťastnější taktický krok“. A i zde hraje na ublíženeckou notu. A konstrukci o výměně Vrbětic za Sputniky hází do stejného pytle s aférou lithium či Kubiceho zprávou, které se shodně objevovaly před volbami. Jeho výzva k mobilizaci proti těm, kterým „opět vadí sociální demokracie“, ale podle reakcí z médií mezi straníky až tak nezabrala.

Video placeholde
Schillerová k plánované cestě Hamáčka do Moskvy: Byla to chyba • CNN Prima News

A útoků přitom přibývá. Web Lidovky.cz, který spadá do svěřenských fondů Andreje Babiše, zrovna ve čtvrtek přišel s tvrzením, že si Jan Hamáček pojistil znovuzvolení šéfem ČSSD přiklepnutím zakázky na ochranné masky firmě, za níž loboval významný plzeňský sociální demokrat Ivo Grüner. Hamáček i tuto konstrukci pochopitelně popřel, ale jak se to jednou objeví v médiích…

 „Mám pocit, že se z politiky vytrácí pravidla… Česká politika připomíná nějakou barovou rvačku,“ postěžoval si také Jan Hamáček na Blesk.cz. Což je pravda, ale už minimálně od 90. let. Ostatně, z které že strany byli aktéři tzv. podsedické facky?