Karel Havlíček

Karel Havlíček Zdroj: Foto Aha! – M. Přibyl

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a šéf resortu dopravy Karel Havlíček během rozhovoru pro Blesk (30. 4. 2021)
Mimořádné jednání vlády: vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček a ministr zdravotnictví Petr Arenberger (22. dubna 2021)
Mimořádné jednání vlády: vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček (22. dubna 2021)
Mimořádné jednání vlády: ministr zdravotnictví Petr Arenberger (22. dubna 2021)
Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) a ministr zdravotncitví Petr Arenberger (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (19.4.2021)
9
Fotogalerie

Netradiční dvojministr Havlíček a spořivý popleta Arenberger. Tragédie, nebo už jen parodie?

Žijeme ve výjimečné politické době. Co by dřív členům vlády neprošlo, a to ani v době toho strašlivého „Palerma“, dnes nevadí ani v násobně vyšších dávkách. Presumpce viny u politiků je konečně tatam, míchání veřejných zájmů se soukromými je normou.

Příkladně to v nedělních Otázkách Václava Moravce formuloval ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček: „Do klinických studií nevidím, ale ten člověk se musel něčím živit.“ Komentoval tak aktivity nového šéfa resortu zdravotnictví Petra Arenbergera během jeho šéfování ve vinohradské nemocnici.

Protože jak vyžít jen z platu a nějakých drobných – pár milionů – z pronájmu prostor poskytovaných nemocnici? Navíc jsme alespoň v tomhle světoví: „To, že dělají privátní praxi ještě někde jinde, je běžné i ve světě,“ dovysvětlil vicepremiér Havlíček.

Ale pozor! Neznamená to, že se případně prokázané prohřešky již čtvrtého ministra zdravotnictví za necelý rok měly zamést pod koberec. „Pokud se prokáže, že tam je něco špatného, bude muset odejít. Pokud se to neprokáže, tak není důvod,“ ujistil. Anebo jak dodal oblíbeným ručením (či klišé): „V každém případě to musí být padni, komu padni.“

To nebyla jediná fráze, kterou Karel Havlíček divákům nedělní debaty a ČT nabídl: „Zdráhám se dělat účet dopředu.“ Neboli vše se musí ve vinohradské nemocnici prokázat a prověřit. Byť úředníky z ministrova ministerstva zdravotnictví.

A rozdíly v řádu desítek nemovitostí mezi daňovým a majetkovým přiznáním Petra Arenbergera? Byl to jen „kiks“. Anebo „možná něco popletl“. Takže vlastně nic dramatického…

Video placeholde
Arenberger ve střetu zájmů? Čelil nařčení, že nepřiznal miliony za klinický výzkum: "Moje daňové přiznání je v pořádku" • PSP ČR

A nějaká politická či manažerská zodpovědnost? I tady jsme se posunuli se současnou vládní garniturou dál. „Nemůžeme lynčovat kohokoliv – a teď myslím i opozici – kohokoliv, kde není prokázané, že udělal něco v rozporu s právem nebo dobrými mravy,“ hájil svého nového vládního kolegu Karel Havlíček.

A podobně přeci Petr Arenberger nemůže nést zodpovědnost ani za obchodního náměstka „své“ vinohradské nemocnice a někdejšího šéfa nákupů na ministerstvu zdravotnictví Marka Broscheho, o kterého se zajímá policie. „On (myšlen Arenberger) přeci jednoznačně neručí za to, jestli člověk pod ním – takový či onaký – něco udělal či neudělal.“ Tak jistě…

Kauza kolem nového ministra zdravotnictví může samozřejmě vrhnout stín na hnutí ANO, za které – podobně jako Karel Havlíček – ve vládě Petr Arenberger sedí. Za hnutí, které se tak moc a tak hlasitě ohánělo vyčištěním politiky a bojem proti korupci. „Ta věc, jak se bude vyšetřovat, se potáhne až do voleb. A jestli to někoho poškodí, tak to poškodí hnutí ANO, poškodí to obecně politiku jako takovou,“ připomněl během debaty na ČT další z diskutujících, šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Samozřejmě se nabízí, jakou politiku měl na mysli, ale to nechme teď stranou.

K (zatím ještě stále) ministru Arenbergerovi se v neděli vyjádřili i premiér Babiš s prezidentem Zemanem. První je tím celý „překvapený“ a „naštvaný“, hlava státu je připravena ministra odvolat. Takže není vyloučeno, že se ještě před volbami dočkáme pátého ministra zdravotnictví během jednoho roku.

Každopádně to samozřejmě pořád nedosahuje rozměrů „Palerma“ a dalších divokých období polistopadového vývoje. „Tradiční politické strany se nechaly v době, kdy vládly, korumpovat za dne bílého,“ osvětlil to v nedělní debatě na ČT Karel Havlíček. Zbývá ovšem otázka – a co v noci?