Leopold Sulovský

Leopold Sulovský Zdroj: ČTK

Leopold Sulovský
Leopold Sulovský
Výstup na Mount Everest
Zdolání Mount Everestu teď musí potvrdit Miss Holly. Rozhodovat budou i fotografie.
Mount Everest
12
Fotogalerie

Na střeše světa s cigárkem. Před 30 lety vystoupal na Mount Everest první Čech

Nejvyšší hora se v poslední době proměnila na turistickou atrakci. Firmy pořádají komerční výstupy, v minulém roce oběhla svět fotografie fronty na Mount Everestu. První český horolezec ale dosáhl vrcholu v době, kdy hora platila za obávaného strašáka. Leopold Sulovský stanul na vrcholu světa 17. května 1991 a stal se prvním českým horolezce, kterému se to podařilo.

Někdo by mohl správně namítnout, že tuzemsko reprezentoval Zoltán Demján a Jozef Psotka. Oba sportovci vystoupali na Mount Everest 15. října 1984 společně s šerpou Ang Ritem. Nicméně horolezci pocházeli ze Slovenska, Psotka se narodil v Košicích, Demján pro změnu v Bratislavě. Tím pádem se stali prvními Slováky a Čechoslováky, kteří zabodli československou vlajku do nejvyšší hory světa. Česko se dočkal až díky „Poldovi“, jak se Sulovskému přezdívá.

Aklimatizace v Asii

Narodil se 1. května 1954 v Novém Jičíně a vedle studia na brněnské univerzitě věnoval čas sportu. Společně s bratrem propadl horolezectví, v jednadvaceti letech začal působit v československé reprezentaci. Díky tomu hodně cestoval a plnil si dětské sny. V roce 1976 dobyl švýcarský Matterhorn, o několik měsíců později se mohl pochlubit úspěchem z Mont Blancu.

Po zdolání evropských hor zaměřil svou pozornost na Asii. Jako první vyrazil na druhou nejvyššího horu Indie, Nandá Dévi. Záhy vystoupal na dva vrcholy, jež bychom nalezli v pohoří Pamír, Sulovský slezl Leninův štít (Pik Lenina) a Štít Ismaila Samaního (Pik Kommunizma). Během toho si zvykl na svérázné prostředí a pomalu pokukoval po bájném Everestu.

První expedice se účastnil v roce 1987, tehdy to ale ještě nevyšlo. Sulovský v dalších letech vystoupal na Dhaulágirí. „Na vrcholu, protože se dusil kyslíkem, si zapálil cigáro,“ vzpomínal po letech někdejší předseda Českého horolezeckého svazu Jiří Novák. Podobný kousek zopakoval „Polda“ i na slavném Everestu.

Horolezec politikem

Nechybělo málo a Sulovský se expedice vůbec nezúčastnil. Nahradil totiž jednoho ze zraněných Italů, místo mu zajistil právě Jiří Novák. Horolezci se potkali až na letišti, skupinu vedl zkušený Oreste Forno, ten platil za světovou špičku. Expedice si zvolila cestu skrz Nortonův kuloár, který bychom našli na severní stěně. Ještě v základním táboře Sulovský onemocněl a strávil několik dní na lůžku.

Následně se vydal na cestu, která trvala 38 dní a na jejím konci byla sladká odměna. Sulovský společně s Italem Battistou Bonalim dokráčel na vrchol kolem půl páté večer. Na střeše světa ho přivítaly mraky a téměř čtyřicetistupňový mráz. Jako první Čech dobyl Mount Everest, vedle tohoto rekordu vznikl ještě jeden. Sulovský si údajně ve výšce 8 400 metrů zapálil cigaretu. Stalo se tak po překonání Nortonova kuloáru.

Po návratu do Čech získal ocenění Horolezec roku, i nadále se věnoval lezení. V 21. století vedl několik expedic, dvakrát se neúspěšně pokoušel o výstup na obávanou K2.

Souběžně se sportovní kariéru se vrhl na politickou dráhu. Od roku 2010 působí jako zastupitel města Ostrava. V roce 2012 kandidoval do Senátu, ve druhém kole porazil kandidáta ČSSD a stal se politikem. Post obhájil i na další funkční období, tentokrát zvítězil nad Ivem Gondkem z ANO 2011. 

Málokdo však tuší, že první Čech, který zdolal Everest, pokořil i Valdštejnský palác.