Video placeholde
Vládní tiskovka: Ministři Schillerová, Arenberger a Plaga  (26.4.2021)
Vládní tiskovka: Ministři Dostálová, Schillerová, Arenberger a Plaga  (26.4.2021)
Vládní tiskovka: Petr Arenberger (26.4.2021)
Jednání vlády: Příchod ministra zdravotnicí Petra Arenbergera (26.4.2021)
Tisková konference po jednání vlády (26. 4. 2021): Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)
15
Fotogalerie

Arenberger je další Babišův omyl a měl by skončit. Proč ale, když toho mají tolik společného?

Každá změna na postu ministra zdravotnictví Babišovy vlády dokazuje, že může být ještě hůř. Čtvrtý v pořadí Petr Arenberger zatím překonává všechna očekávání. Za normálních okolností by už musel vládu opustit. Nejenže svůj resort nezvládá, ale zásobuje média jednou kauzou za druhou.

Nejdéle ve funkci ministra zdravotnictví po zrodu kabinetu ANO a ČSSD vydržel Adam Vojtěch. Z hlediska statistik v mezinárodním porovnání první vlnu koronaviru zvládl, i když zůstává pachuť kolem chaosu s nákupy ochranných pomůcek a zanedbání přípravy na návrat epidemie. Loni byl obětován před říjnovými krajskými volbami, i když hlavní odpovědnost za rychle se zhoršující situaci nesl premiér a jeho marketingový tým.

Předchůdci nezazářili

Nástup v té době populárního epidemiologa a plukovníka ve výslužbě Romana Prymuly měl před volbami vysunout do popředí zastánce silné role státu, který ví, jak na to. Dlouho ve funkci nevydržel. K jeho okamžitému odvolání stačila účast na tajné noční schůzce ve vyšehradské restauraci, kdy porušil vlastní pravidla nouzového stavu.

Po této amatérské politické chybě nastoupil Jan Blatný, který asi netušil, do čeho jde. Za jeho pětiměsíčního působení prošla země nejhorší fází epidemie, i když vlivů na nepříznivý vývoj bylo víc – včetně laických zásahů „zdravého rozumu“ mikromanažera Babiše.

Blatný musel odejít v době, kdy se mu dařilo budovat nezávislejší pozici na premiérových náladách, i když řada sporných nařízení a komunikačních kiksů šla přímo za ním. Ani on nezazářil. Neuralgickým bodem se stal spor o dodávky ruských vakcín Sputnik V před schválením Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Ministr odmítl udělit Sputniku výjimku navzdory nátlaku prezidenta Zemana, což mu nakonec zlomilo vaz. Arenberger ho nahradil i proto, že si uměl dovoz Sputniku představit. Nyní však toto téma po „špionážním“ extempore Jana Hamáčka s jeho cestou necestou do Moskvy a stoupajícími dodávkami schválených vakcín ustoupilo do pozadí.

Je jedno, co nastavíme

Blatného nástupce nepřesvědčil z řady závažnějších důvodů. Dechberoucí cynismus předvedl poté, kdy připustil nezákonné rozhodování vlády. „Lidé musí naše mimořádné opatření respektovat do doby, dokud ho třeba nezruší soud. Takže je už vlastně úplně jedno, co nastavíme,“ reagoval na omezování pohybu lidí v rozporu s pandemickým zákonem.

Jak vypadalo jmenování ministra Arenbergera:

Video placeholde
Arenberger ministrem zdravotnictví. Zeman zmínil Sputnik, hysterii a mrtvé • Blesk Zprávy / ČTK

Arenberger několik týdnů ignoroval rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který napadl jeho opatření zakazující podnikání mnoha oborů maloobchodu a služeb, ačkoli by stačila hygienická omezení jako v případě otevřených provozoven.

Právní podklad nemá ani vyžadování osobních údajů v kadeřnictví a dalších službách a použití antigenních testů ve firmách. Vážné pochybnosti vzbuzují neústrojná pravidla pro cestování do zahraničí. Další nelogičnosti a zmatky vznikají kolem návratu žáků a studentů do škol, obnovení sportovních a kulturních aktivit.

To vše rámuje setrvalá komunikační kakofonie, kdy premiér Babiš často oznamuje v médiích něco jiného než jeho ministr zdravotnictví. Nelze se potom divit, že téměř dvě třetiny lidí považují podle březnového průzkumu CVVM protipandemická opatření za nesrozumitelná.

Odklonil 60 nemovitostí a 30 milionů

Absolutní novinkou jsou množící se Arenbergerovy kauzy kolem jeho majetku a příjmů, které by dříve stačily na odvolání z vlády v mnohem menším dávkování. Rozum zůstává stát nad jeho „odkloněním“ 60 nemovitostí (budov a pozemků) a vedlejšího příjmu 30 milionů korun v majetkovém přiznání za rok 2019.

V aktualizovaném přiznání uvedl 28 milionů korun jako příjem z živnostenského podnikání, 1,5 milionu z pronájmu budov a 400 tisíc za členství v Radě Českého rozhlasu, kam byl nominován okruhem ANO. V původním majetkovém přiznání nahlásil vlastnictví pouhých pěti nemovitostí a žádný vedlejší příjem z podnikání a pronájmu. Jinými slovy veřejně lhal.

Ministr nemluví pravdu ani v tom, že z klinických studií, za které inkasoval milionové částky, není žádný zisk. Jeho slova vyvracejí zástupci nemocnic, které na nich ročně vydělají desítky milionů korun. Není ovšem myslitelné, aby tyto studie prováděly soukromé firmy lékařů bez schválení vedení kliniky. Znamená to snad, že si Arenberger v době, kdy působil jako ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, přihrával lukrativní zakázky sám? Nejde jen o čítankový střet zájmů, ale i o podezření z krácení daně, což by měly prošetřit finanční orgány.

Tím však výhodné obchody Arenbergera s „jeho“ nemocnicí nekončí. Podle zjištění serveru Seznam Zprávy pronajímá od roku 2013 jednu ze svých budov archívu vinohradské nemocnice s ročním ziskem přesahujícím milion korun. Tehdy v ní působil jako náměstek ředitele pro vědu a výzkum.

Ministr svalil vinu na právníky, kteří prý neúplně vyplnili majetkové přiznání. Pokud je to pravda, měli by vrátit diplom, ovšem nechce se tomu věřit. Spíše šlo o úmysl zatajit úplný majetek a příjmy, aby nebylo ohroženo jeho působení ve funkci ředitele.

Střet zájmů, podobnost čistě náhodná

Arenbergerův střet zájmů pokračuje i dnes. Ani měsíc po uvedení do úřadu se nezbavil podílu ve dvou firmách, jak mu ukládá zákon. Zase to zpackali neschopní právníci?

„Pochybil a teď to napravil. Je to samozřejmě jeho chyba, věděl, že u členů vlády je to vyžadováno, tak si to měl ošetřit. Je třeba, aby se k tomu jasně postavil čelem, musí to vysvětlit,“ vyzval ministra Andrej Babiš.

Jakou váhu ale mají premiérova slova, když sám vydatně čerpal veřejné prostředky a nebere na vědomí závěry evropských auditních orgánů, že se stále nachází ve střetu zájmů a že skupina Agrofert protiprávně čerpala stomilionové dotace?

Jak může šéf ANO tepat Arenbergera za chaos v majetkovém přiznání, když sám nebyl schopen před čtyřmi lety doložit původ svých příjmů na nákup 1,5 miliardy nedaněných korunových dluhopisů Agrofertu?

Tehdy Babiš analogicky svedl na chybu účetní rozdíl v desítkách milionů mezi příjmem v majetkovém přiznání a jím zadaným auditem, který měl jeho příjmy věrohodně osvětlit. To se moc nepodařilo už jen proto, že majitel holdingu oznámil výsledek auditu předem. Divil se tomu tehdy někdo?