Vládní tiskovka: Ministři Schillerová, Arenberger a Plaga  (26.4.2021)

Vládní tiskovka: Ministři Schillerová, Arenberger a Plaga (26.4.2021) Zdroj: Úřad vlády ČR

Vládní tiskovka: Ministři Dostálová, Schillerová, Arenberger a Plaga  (26.4.2021)
Vládní tiskovka: Petr Arenberger (26.4.2021)
Jednání vlády: Příchod ministra zdravotnicí Petra Arenbergera (26.4.2021)
Tisková konference po jednání vlády (26. 4. 2021): Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)
Tisková konference po jednání vlády (26. 4. 2021): Zleva ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministryně financí Alena Schillerová, ministr zdravotnictví Petr Arenberger a ministr školství Robert Plaga (všichni za ANO)
8
Fotogalerie

Vláda nadále ignoruje rozhodnutí soudu. Podnikatelé ztrácejí trpělivost

Vláda stále postrádá jasnou a srozumitelnou strategii v boji s covidem. Na svém posledním zasedání rozhodla o tom, že dosud zavřené maloobchodní prodejny otevřou 10. května. Odůvodnění vyvolává otazníky, zda je skutečně podloženo tvrdými daty, nebo jde opět o generátor nahodilých nápadů jako v mnoha jiných případech.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger připouštěl, že by se zbývající obchody mohly otevřít už 3. května. Podmínkou byl pokles počtu nakažených pod 100 na 100 tisíc obyvatel týdně. Když bylo jasné, že této hranice nebude dosaženo, rozhodla vláda o týdenním posunu termínu.

Potom ovšem nedává smysl, když vicepremiér Karel Havlíček oznámil, že všechny prodejny budou moci otevřít nehledě na počet nakažených koronavirem. Takže 3. května hrají tyto údaje klíčovou roli a o týden později je to už vládě jedno? Proč v takovém případě nebylo možné otevřít obchody hned při splnění podmínek, jaké dnes mají otevřené provozovny?

Vláda navíc stále ignoruje nedávný výrok Nejvyššího správního soudu, který zpochybnil její přístup k selektivnímu zákazu podnikání mnoha oborů obchodu a služeb. Podle pandemického zákona totiž tam, kde je možné stanovit podmínky k omezení podnikání, nelze tuto činnost fakticky zakázat.

Podnikatelské asociace vzápětí vyzvaly vládu, aby stanovila podmínky pro zakázaný maloobchod a služby tak, aby mohly co nejrychleji zahájit provoz. Každý den zmařeného podnikání znamená další ztráty, nezřídka už likvidační. To se však nestalo a Babišův kabinet nadále prodlužuje protiprávní stav.

Protiprávní počínání

Druhým nedořešeným problémem je opatření vlády, které nařizuje provozovatelům služeb otvíraných 3. května, tedy kadeřnictví, holičství, pedikúr, manikúr, kosmetických, masérských a obdobných rekondičních služeb vést evidenci zákazníků pro potřeby případného epidemiologického šetření. Klienti budou muset předložit aktuální negativní výsledky PCR nebo antigenních testů a státní orgány je budou podle těchto seznamů kontrolovat.

Tento záměr ostře kritizoval Úřad pro ochranu osobních údajů. Ve svém stanovisku varuje, že osobní údaje nelze zpracovávat bez právního základu. Nově uloženou povinnost vést evidenci zákazníků považuje za nepřípustnou, pandemický zákon ji neumožňuje. 

Na aktuální rozhodnutí vlády budou reagovat Podnikatelské odbory hájící zájmy malého podnikání. „Vláda vydává opatření, jež odporují zákonům, a ministr Arenberger se tím veřejně chlubí! Vláda jedná protiprávně a ignoruje již několikeré rozhodnutí soudu. To vše čeští podnikatelé a živnostníci vnímají velmi kriticky,“ říká jejich šéf Radomil Bábek. 

Tato asociace dala vládě čas do 30. dubna, aby odstranila diskriminační opatření vůči českému podnikání. „Jelikož tak neučinila, vyzveme malé podnikatele a živnostníky, aby v pondělí 3. května otevřeli svoje provozovny, a to při splnění hygienických 3R jako mají ostatní otevřené obchody,“ avizuje Bábek. Trpělivost řady podnikatelů s bohorovným a arogantním počínáním vlády přetekla.