Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK / Pavlíček Luboš

Povinné osobní záznamy o zákaznících v kadeřnictví? Náběh k totalitě, soudí podnikatel Bábek

Vláda chce počátkem května uvolnit některé zavřené služby, ale ministerstvo zdravotnictví do této cesty klade překážky. Podmiňuje zahájení jejich provozu nepřiměřenými zásahy do povinností podnikatelů i ochrany soukromí zákazníků.

Premiér Andrej Babiš se opět ujal role posla dobrých zpráv. Avizuje rozvolňování, avšak důvody k uspokojení nad vývojem epidemie čínského viru zůstávají v mlhách. Klesající čísla doprovází i po nástupu nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera chaos a sporná nařízení neúměrně zasahující do života společnosti a malého podnikání.

Komunikační chaos pokračuje

Stát chce od 3. května uvolnit kadeřnictví, holičství, pedikúry, manikúry, masérské, kosmetické nebo regenerační služby, péči o zvířata nebo lázeňskou léčebně rehabilitační péči. O zavřených obchodech rozhodne až podle aktuálních pandemických ukazatelů, i když zákaz jejich podnikání označil Nejvyšší správní soud za nezákonný.

Při bližším ohledání zamýšleného plánu však vyplavaly okolnosti, které nevedou k velkému optimismu nad ukončením sešněrovaného podnikání v těchto oborech. 

Babišův kabinet původně rozhodl, že jmenované služby musí po zákaznících vyžadovat doklady o aktuálním negativním PCR nebo antigenním testu, a to pouze z certifikovaných odběrových míst. Výsledky pravidelných testů ze zaměstnání či školy neměly v rozporu s logikou stačit.

Ministr Arenberger o dva dny později oznámil obrat, že bychom mohli v těchto případech použít i výsledky testů ze zaměstnání nebo ze škol, jelikož je to prý přijatelná alternativa testů z oficiálních odběrových míst. Najednou.

Komunikační šum tedy nekončí, stejně jako chaotický způsob vládního managementu, kdy lze kdykoli očekávat zásadní změnu názoru a totální negaci včerejšího rozhodnutí. Uvolnění služeb, jehož detailní podoba dosud není známa, má však další úskalí.

Povinné seznamy zákazníků

Server Novinky (27. 4. 2021) zjistil, že splnění povinnosti předložit negativní testy v těchto provozovnách budou kontrolovat státní orgány na základě jmenného seznamu zákazníků, které si budou muset vést kadeřníci, pedikéři či pracovníci dalších služeb. 

„Bude seznam zákaznic, ty se prokážou negativním testem a potom to budou kontrolovat složky, jako je hygiena či živnostenský úřad ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí,“ potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. 

Kontrola bude podle těchto představ porovnávat pravdivost záznamů podle jmen z testovacích míst, zda byli zákazníci skutečně negativně testováni v daném termínu. Není ovšem zatím jasné, co všechno bude stát po podnikatelích a jejich klientech chtít. Není ani známo, jak kontrolor ztotožní zákazníka se zdravotnickými údaji v odběrových místech, aniž by došlo k záměně lidí se stejným jménem.

„Není přesný návod, co musí seznam obsahovat. Kadeřníci musí jen umět ty lidi doložit, aby je mohli hygienici kontaktovat. Musí si vést takový seznam, který mohou hygieně doložit pro vytrasování,“ uvedla mluvčí Schillerová, přičemž touto nejednoznačností jen přilila olej do ohně. 

Tento záměr vyvolal vlnu kritiky, zklamání a zásadního nesouhlasu podnikatelů z dotčených oborů. Kadeřníci a další provozovatelé služeb totiž nemají právo po zákaznících požadovat osobní údaje, jako je rodné číslo, datum narození, adresu bydliště, na jejichž základě by mohla státní kontrola s jistotou identifikovat konkrétního člověka. Sporné je i poskytování telefonních čísel, přičemž všechny tyto případné požadavky kolidují s ochranou osobních dat. 

Spějeme k totalitě

„Podnikatelé a živnostníci jsou rozhořčeni. Vyžadovat, aby zákazník při návštěvě kadeřnictví prokazoval svou totožnost a předkládal jakékoli zdravotní potvrzení, je nehoráznost. To je základ segregace občanů podle podmínek, které určí úředník,“ reagoval šéf Podnikatelských odborů Radomil Bábek, zastupující malé podnikání. 

„Ještě mnohem horší je pokrytectví vlády, protože přenáší na malé podnikatele a živnostníky povinnost lustrovat občany, a dokonce vést o nich záznamy! To je totalita, ke které tato vláda nenápadně pod rouškou covidu spěje,“ varuje podnikatel. 

Bábek upozorňuje na skutečnost, že vláda žádné podobné podmínky, které má pro kadeřnice, nestanovila pro lékaře, stomatology, pracovníky rehabilitací a další profese. „A samozřejmě, že do velkých nákupních řetězců vstupujeme kromě zakrytí úst bez jakýchkoli podmínek,“ dodal a vyzval vládu, aby napravila svoje pochybení a urychleně přehodnotila podmínky, za kterých mohou služby otevřít. 

Pohrdání právem

Totéž si přeje předseda Asociace kadeřníků ČR Václav Pražák. „Vše na nás přehodili. Nejsme podle zákona vůbec oprávněni vést seznam svých zákazníků, požadovat poskytnutí osobních údajů. U nás to funguje i tak, že zákazník se podívá, a když se mu kadeřnictví líbí a kadeřník má volno, pak se dotyčný nechá ostříhat. My tak ani nemusíme znát jeho jméno, není povinen nám jej sdělovat,“ vysvětlil Pražák.

Vláda opět předvádí svoji nekompetenci a pohrdání právem. Měří dvojím metrem, zvyšuje administrativní zátěž malých podnikatelů poškozených dlouhodobou uzávěrou a netrápí se s ochranou osobních dat zákazníků. 

Inklinace Babišova kabinetu k porušování práva je i v souvislosti s rostoucím počtem soudních rozhodnutí, která napadla jeho nezákonná nařízení, bezbřehá. Tento právní nihilismus a nerespektování ústavních práv skutečně nemá s demokracií nic společného.