Alena Schillerová a Klára Dostálová při výjezdu vlády do Pardubického kraje

Alena Schillerová a Klára Dostálová při výjezdu vlády do Pardubického kraje Zdroj: Úřad vlády ČR

Úkol zní jasně: Zamlžit a zpochybnit evropský audit. Dostálová a Schillerová brání zájmy Agrofertu

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová vystoupila s ostrou kritikou evropského auditu. S jeho závěry české orgány nesouhlasí, jelikož proti sobě údajně stojí dva právní názory, mezi kterými může rozhodnout jedině nezávislý soud. Je to klasická ukázka zamlžování vážného problému, i za cenu manipulací veřejným míněním.

Evropská komise zveřejnila závěrečnou auditní zprávu k regionálním dotacím holdingu Agrofert. Definitivně potvrdila, že se premiér Andrej Babiš nachází ve střetu zájmů. Nadále svůj holding vložený do svěřenského fondu ovládá a zároveň má z pozice premiéra vliv na rozdělování evropských dotací. Příkladem je postup české vlády na unijní půdě, kdy odmítla zastropování zemědělských dotací pro obří agrokoncerny.

Stop nenárokovým dotacím Agrofertu

Závěry mají pro Agrofert zlomové dopady. Jelikož je zpráva konečná a nemá odkladný účinek, holding nemůže čerpat nenárokové dotace z unijních fondů. Nejenže nebudou proplaceny pozastavené příspěvky od února 2017, které byly přiděleny protiprávně, ale stopka bude platit i do budoucna, pokud premiér neučiní kroky, které jeho střet zájmů odstraní.

Další komplikace nastává v případech, kdy už byly požadované dotace proplaceny českým státem. Princip spolufinancování z evropských fondů totiž spočívá v tom, že se příspěvky z unijních veřejných prostředků proplácejí zpětně až poté, kdy je v plné výši uhradí národní rozpočet.

V těchto případech by měly resorty, které příslušné dotace schválily, vymáhat proplacené částky po Agrofertu, což se bude týkat i zemědělského auditu. „Tady reálně hrozí, že 400 milionů korun zaplatí čeští daňoví poplatníci,“ varuje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

K těmto závěrům dospěl audit už před rokem a nezvrátilo je ani roční dohodovací řízení s českými úřady pod kontrolou hnutí ANO, které jakékoli pochybení odmítaly. Premiér od počátku považoval celou záležitost za útok udavačů a jejich evropských přisluhovačů na Českou republiku s cílem dostat jej z politiky.

Podstata problému, kdy obří holding ovládaný předsedou vlády čerpá miliardové veřejné prostředky, což bylo před nástupem hnutí ANO do vlády nemyslitelné, zůstávala vždy stranou jako nepodstatný detail. Nejinak je tomu i dnes.

Džihád proti Babišovi?

Premiér Babiš závěrečnou zprávu napadl s tím, že se Česko musí bránit. „Audit je zmanipulovaný, nesmyslný a účelový. Nejsme tady kolonie Bruselu,“ prohlásil. Svoje výhrady zopakoval i po jednání s prezidentem Zemanem. 

„Domácí europoslanci bojují proti zájmům České republiky ve jménu džihádu proti Babišovi. Žádné peníze nikdo vracet nebude, jsou to nesmysly. Je to spor o právní interpretaci, nějací auditoři nemají co vykládat české zákony. Doma je může vykládat český soud. Dotace byly vypláceny v souladu s pravidly, žádný střet zájmů tam nebyl,“ reagoval na dotaz, zda bude stát vymáhat po Agrofertu neoprávněně vyplacené dotace.

Advokáti Agrofertu na všech frontách se na pravděpodobnost, že spor o audit nakonec prohrají, zjevně připravili předem. Ministryně Dostálová v souladu s premiérem oznámila, že české orgány, míněno státní aparát v hájemství ANO, dospěly k jinému výkladu než audit Evropské komise. „Zastávají právní názor opřený o argumenty zaslané Evropské komisi, že k porušení předpisů nedošlo,“ trvá na svém.

Dostálovou podpořila ministryně financí Alena Schillerová. „Chtěla bych říct, že v naší zemi se postupuje podle zákona. Postup je dán konkrétními předpisy,“ uvedla a zdůraznila, že politici do úřednického rozhodování o dotacích nevstupují. České orgány prý žádnou dotaci Agrofertu od září 2017 neproplatily.

Symbolem je dotace pro Penam

Evidentně tak byla opuštěna – zřejmě jako pomýlená – loňská komunikační linka, kdy státní úřady vyčkávaly na finální verzi auditu. „Pokud by byl případ uzavřen v neprospěch příjemce dotace, řídící orgán by finanční prostředky vymáhal v souladu se zákonem,“ tvrdilo tehdy ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jednalo se o nejkřiklavější případ stomilionové dotace pro toustovou linku v Pekárně Zelená louka ze skupiny Penam. Auditoři ji odmítli uznat jako inovativní, nebude z evropských peněz proplacena a přitom patří mezi ty projekty, které už vláda Agrofertu uhradila ze státní kasy.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček však dodnes kličkuje, nechal si zpracovat už desátý „nestranný“ kontraposudek, k vymáhání této dotace se nemá a nedá se očekávat, že v rámci nové strategie zamlčovat a zpochybňovat vše, co je spojené s citlivými audity, změní názor.

Agrofert má vrátit peníze ČR

„Rozhodnutí o střetu zájmů nemá přímou souvislost s interpretací českého práva. Je to opět mlžení ministryní za hnutí ANO,“ odmítl současné interpretace vlády Tomáš Zdechovský. „Od roku 2018 Evropská komise nic České republice v souvislosti s možným střetem zájmu premiéra Babiše neproplácela. Dotace ale proplácela česká ministerstva. Agrofert by měl vrátit peníze České republice,“ dodal.

Zpochybňování kompetencí auditorů je absurdní, jelikož tak postupují standardně v mnoha dalších případech, nejen v České republice. Kontrolují oprávněnost využití peněz evropských daňových poplatníků a v takovém případě je evropské právo nadřazeno domácímu.

Dostálová a její kolegyně Schillerová přesto vytvářejí mylný dojem, že lze závěry auditu ještě zvrátit. Marketingový aparát ANO používá stejnou metodu jako prezident Miloš Zeman ve snaze rozmělnit a zpochybnit podíl ruských zpravodajských služeb na teroristickém útoku ve Vrběticích.

V klasické hantýrce se tomu říká „zmírnění škod“ (damage control). V tomto případě odvedení pozornosti od podstaty problému i za cenu virtuálních konstrukcí a fabulací. Na samotném faktu, že Agrofert s unijními nenárokovými dotacemi skončil a stále hrozí, že přijde i o nárokové, se ovšem nic nemění. Pouze je přiživována teorie spiknutí a pronásledování oběti sužované domácím i vnějším nepřítelem.