Video placeholde
David Dencik jako Michail Gorbačov. Prvního muže SSSR, pro něhož znamenala černobylská katastrofa začátek konce, netřeba představovat
Paul Ritter hrál Anatolije Ďatlova. Černobylský šéf rovněž zemřel na následky ozáření, byl i postaven před soud
Jassie Buckley a Ljudmila Ignatěnková si jsou velmi podobné. Manželka hasiče, který zemřel na následky ozáření, žije se svým synem v Kyjevě
Sam Troughton jako Akimov, šéf noční směny v osudný den, resp. noc. I tato postava byla skutečná
Rafph Ineson jako generál Tarakanov. Ten velel černobylským likvidátorům
24
Fotogalerie

Dana Drábová: Seriál Černobyl věrně popisuje realitu, má ale jednu zásadní nepřesnost

Co se týče tématu jaderné bezpečnosti, ale i historické katastrofy v ukrajinském Černobylu, patří Dana Drábová mezi ty absolutně nejpovolanější. Jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se černobylskou havárií zabývá celý svůj profesní život. Samotný výbuch nastal v době, kdy byla pouhých pár měsíců po škole a začínala v oboru pracovat. Ona sama následně vyzdvihuje seriál z produkce HBO Černobyl, který má podle ní vysoké historické kvality. Dojde ale i na pár nepřesností, které vysvětlujeme v rozhovoru ve videu v úvodu článku.

Seriál HBO Černobyl je i tři roky od natočení stále velmi sledovaný a dodnes se jedná o dílo, které nemá ve světové seriálové tvorbě obdoby. Skvělé kulisy, přesné dobové souvislosti i herci, kteří by jako z oka vypadli svým reálným protějškům. To jsou hlavní přínosy, které způsobily, že pětidílná série zabodovala u kritiků, diváků i odborníků z oboru.

Jedním z nich je i Dana Drábová, která seriál považuje za ideální prostředek, jak se může laik seznámit s tím, co a proč se vlastně v jaderné elektrárně odehrálo 26. dubna 1986 v 1:23:45 ráno. I tento velmi úspěšný počin má ale jednu drobnou vadu na kráse. Jakou? Nejen o tom mluví Dana Drábová ve videu výše.